В Острозькому замку відбулася виставка “Князівни та княгині України” X – XII століття

від Стожари

Українські рушники та вишиванки славляться не тільки в Україні, а й далеко за її межами. А ось про ляльку-мотанку чули далеко не всі навіть в Україні. Мотанки давні родинні магічні обереги українців. Раніше їх виготовляли як іграшки, щоб дітки бавились, й як обереги від різної нечистої сили. Традиції створення та використання таких ляльок збереглися та продовжують відроджуватися.

Нещодавно, в Острозький замок – Державний історико-культурний заповідник м. Острог на Рівненщині завітали маленькі копії княгинь — ляльки-мотанки. Свої роботи на виставці “Князівни та княгині України” зібрали найкращі лялькарки з усієї України.

Організували цю унікальну виставку Тетяна Золочевська з міста Бремена, Німеччина та Ніна Хаген з міста Осло, Норвегія – авторка Міжнародного мистецького проєкту «Ляльки мандрують світом».

Журналістка Ольга Добреля з Рівного розпитала в однієї з талановитих майстринь Тетяни Ходак, про те, чим лялька-мотанка підкорила її душу: Наша виставка “Князівни та княгині України” про X – XII століття, про князівен. Але… експонати приїхали в родове гніздо князів – місто Острог, в унікальну пам’ятку оборонної архітектури середньовічної Волині доби князів Острозьких. Згадаймо далекі князівські часи, відбудеться зустріч крізь віки; до огляду відвідувачів костюми доби Середньовіччя. i ми зробили окремим блоком показ ляльок про Острозьких (XIV–XV ст.). Продовження у відео:

Схожі публікації

Залишити коментар