Українці в Польщі не можуть допускати опасіння за те, що є українцями, – СКУМО

від Стожари

Президія Світового Конгресу Українських Молодіжних Організацій підтримує скликання українськими активістами Польщі, зокрема молоддю, акції “Stop przemocy! Państwo musi chronić a nie zabijać!”, яка має відбутися у Вроцлаві, 12 вересня ц.р.

Про це йдеться у оприлюдненій заяві СКУМО.

“Вістка про смерть 25-річного Дмитра Никифоренка від рук польських правоохоронців – жахлива та обурює. Але не меншу тривогу викликає й те, що юнак був закатований ще 30 липня, а інформація про цей злочин стала відомою громадськості лише зараз – завдяки розслідуванню польського журналіста Яцека Гарулковіча з видання Gazeta Wyborcza. Щиро вдячні їм за це. Відтак не може не дивувати те, що незважаючи на інформацію про “перебування справи на контролі українських дипломатичних органів від початку серпня”, наміри направити офіційну ноту до МЗС Польщі з’явилися лише після резонансу в українських ЗМІ, на початку вересня”, – йдеться у заяві.

Разом з тим, у СКУМО розраховують на всебічну увагу до даного випадку, зокрема висновків слідства про те, чи вбивство відбулося на тлі етнічного походження нашого співвітчизника.

“Українці не можуть допускати опасіння за те, що є українцями, – нігде, тим паче на території Європейського Союзу”, – підкреслюють у СКУМО.

У Світовому Конгресі Українських Молодіжних Організацій висловили співчуття рідним та близьким загиблого однолітка.

Нагадаємо, 30 липня ввечері Дмитро Никифоренко повертався громадським транспортом від друзів додому у Вроцлаві. Молодий чоловік, за різними версіями, заснув в автобусі, його поведінка видалась неадекватною водієві, і той викликав поліцію. У крові українця виявили 1,5 проміле алкоголю (0,5–1,5 – легке сп’яніння). За твердженням поліцейських, молодий чоловік поводився агресивно і чинив опір одному з офіцерів поліції, тому до нього застосували газ і кайданки. Українського заробітчанина завезли у міський центр для перебування осіб у нетверезому стані. Відеоматеріали з витверезника потрапили польським журналістам. До слова, нагрудні камери поліцейських були вимкнені. Як виявилось, на відео не зафіксовано агресивної поведінки українця. Водночас, як пишуть польські медіа, видно, що поліцейські били Дмитра кийками, кулаками, ногами, душили його. Коли чоловік не подавав ознак життя, його почали рятувати медики витверезника. Прибула і швидка допомога, але українець помер.

5 вересня у польському місті Вроцлав українці провели акцію протесту «Зупинимо вбивць із поліції» у зв’язку зі смертю 25-річного українського заробітчанина Дмитра Никифоренка з Немирова Вінницької області. Учасники протесту вимагали чесного розслідування справи, покарання винних. Поліцейських Вроцлава і працівників витверезника підозрюють у доведенні до смерті українського заробітчанина.

12 вересня українці з різних міст Польщі приїдуть до Вроцлава на протест. До них, можливо, долучаться і поляки. Бо з жорстокою поведінкою польської поліції зіштовхуються і поляки, про що пишуть польські ЗМІ. Акція буде мирною, ніяких незручностей для мешканців не створюватимуть. Українці у Польщі знову вимагатимуть справедливого розслідування, а найголовніше – хочуть заявити, що такі історії, як Дмитра Никифоренка, не можуть повторитись, бо поліція Вроцлава не може поводитись так агресивно. Правду про смерть сина хочуть знати і батьки Дмитра Никифоренка.

Схожі публікації

Залишити коментар