Василь Сліпак. 5 років від дня загибелі на Донбасі

від Стожари

П’ять років тому, 29 червня 2016 року, у бою поблизу селища Луганське на Донеччині від ворожої кулі снайпера загинув Василь Сліпак (псевдо «Міф») – Герой України, соліст Паризької опери, доброволець «Правого сектора», волонтер.

Звістка про смерть відомого українця приголомшила не тільки Україну, а й увесь музичний світ.

29 червня на 43-му році життя о шостій годині ранку зі снайперської гвинтівки був застрелений один з видатних синів України — відомий український співак Василь Сліпак, який підкоряв найвидатніші світові сцени і своїм унікальним голосом вражав і заворожував увесь світ…

Довідково. Василь Сліпак народився у Львові 20 грудня 1974 року. Співав у хорі «Дударик», але тричі не міг вступити до Львівської консерваторії. 1994 року Василь виступив на фестивалі в Києві і його контртенор почув тодішній ректор Київської музичної академії. Він охоче забрав талановитого хлопця до свого вишу. Колеги Василя Сліпака наголошують, що у нього був унікальний голос, який охоплював одразу кілька діапазонів (від баса-баритона до мецо-сопрано). Вже з 1997 року Василь Сліпак був солістом Національної паризької опери (Франція). Виступав на сценах багатьох європейських театрів.

Читайте також: Французький співак присвятив Василю Сліпаку україномовну пісню “Місяць на небі”

Він зробив блискучу кар’єру оперного соліста Паризької національної опери, та коли на його Батьківщину вдерся ворог — змінив сцену на холодний бліндаж. Співаки з таким діапазоном, які добре співають і високими, і низькими голосами, народжуються раз на століття. Він зробив блискучу кар’єру оперного соліста Паризької національної опери, та коли на його Батьківщину вдерся ворог — змінив сцену на холодний бліндаж.

На фронті взяв позивний «Міф» — скорочено від Мефістофеля з його улюбленої опери «Фауст»

На фронт пішов добровольцем, взявши позивний «Міф» — скорочено від Мефістофеля з його улюбленої опери «Фауст». На війні не полишав спів, співав і під час чищення зброї, і коли їхав на завдання. На позиціях не раз лунав Гімн України у його виконанні та повстанські пісні. На позиціях не раз лунав Гімн України у його виконанні та повстанські пісні.

Василь Сліпак тричі був на фронті. Вперше соліст Паризької опери Василь Сліпак поїхав на війну у травні 2015-го як воїн-доброволець воювати у складі Добровольчого українського корпусу (ДУК). Раніше, під час Революції Гідності, він як волонтер допомагав майданівцям, а з початком війни збирав допомогу для українських воїнів. Ще в перші дні 2015 року Василь Сліпак написав волонтерці Валерії Бурлаковій – воїну добровольчого батальйону «Карпатська Січ» 93-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України 54-ї ОМБР: «Хотів з вами потоваришувати. Тяжко сидіти в тому Парижі. Душа рветься до вас».«Тяжко сидіти в тому Парижі. Душа рветься до вас…»

На передовій Василь перекладав французькою мовою сценарій українського фільму «Ми воїни»

За спогадами друзів Василя Сліпака, 9 травня 2015 року він виступив із прощальним концертом у Парижі, а 10 травня поїхав в Україну. Воював у Пісках у районі Донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку в складі 1-ї окремої штурмової роти 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. Повернувся пораненим. Удруге поїхав на фронт у вересні того ж року, у Водяне, на лінію зіткнення. У жовтні повернувся до Парижа. Перебуваючи на передовій, перекладав французькою мовою сценарій українського фільму «Ми воїни».

На запитання журналістів, як вдалося так швидко освоїти військову справу, співак сказав так: «Я раніше не служив. Навчався у виші, де не було навіть військової кафедри. Але всьому навчився на місці. До умов звик швидко. Єдине, до чого звикнути неможливо, — це до втрат…» «Єдине, до чого звикнути неможливо, — це до втрат…»

Загибель Василя стала потрясінням для всіх

У червні 2016 року Василь знову поїхав на Донбас. Ще 27 травня він виступав з концертом. Планував залишитися там на пів року, але 29 червня загинув у бою від кулі ворожого снайпера.

Загибель Василя Сліпака стала потрясінням не лише для тих, хто знав співака, а й для багатьох людей в Україні та світі. Чимало хто запитував, чому талановитий співак з успішною кар’єрою у мистецькому світі, живучи у Парижі і виступаючи на світових сценах, узяв до рук зброю і пішов захищати Україну. Але для тих, хто знав його, відповідь була очевидною…

На його честь у Києві й на заході країни назвали вулиці та сквери

Відколи немає Василя Сліпака, його брат, друзі й знайомі організовують численні мистецькі акції в його пам’ять.

У Києві на розі Андріївського узвозу й вулиці Боричів Тік створять Культурно-мистецький сквер імені Василя Сліпака. Тепер це місце культурно-мистецького відпочинку киян і гостей столиці, де свої найкращі твори презентують українські музиканти. До того його іменем названо вулицю у Тернополі, сквер у Львові, Калуші, Кам’янці-Подільському.

Нині воїна-співака згадують і у Франції, де він жив і працював. У Парижі він заснував волонтерську організацію «Українське братство», яка і нині передає гуманітарну допомогу на передову та сім’ям загиблих.

Читайте також: Розмова з Аллою Лазаревою про Василя Сліпака та українську діаспору у Франції

У Парижі він заснував волонтерську організацію «Українське братство», яка і нині передає гуманітарну допомогу на передову та сім’ям загиблих.

Напередодні п’ятих роковин загибелі Героя України, оперного співака Василя Сліпака Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету «Василь Сліпак» номіналом 2 гривні. Ця монета продовжує серію «Видатні особистості України». На аверсі розміщений малий державний Герб України, праворуч від якого напис «Україна», у центрі на дзеркальному тлі — портрет Василя Сліпака, праворуч від нього — нотний рядок, а ліворуч напис: «Василь Сліпак «Міф».

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображений соловейко на стволі автомата, стилізовані гілки дерев.

Читайте також: У Львові відкрили мурал, присвячений Василю Сліпаку

Василя Сліпака нагороджено орденом «За мужність» I ступеня (посмертно). Він став першим Героєм України серед добровольців.

Похований Василь Сліпак у Львові на Личаківському цвинтарі поруч із багатьма іншими українськими бійцями, які на окупованому Донбасі віддали свої життя за Україну. Сюди 29 червня приходять його рідні, друзі, побратими й усі ті, хто береже пам’ять про нього.

Схожі публікації

Залишити коментар