«Пласту» виповнилося 111 років

Пласт відзначає своє 111-річчя. Пласт започаткували 1911 року після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом у 1907 році.

Про це повідомляється на сайті організації.

12 квітня 1912 року у Львові пластуни склали першу Пластову присягу – урочисту обіцянку дотримуватися пластового закону і головних обов’язків організації, після якої людина стає її дійсним членом.

Слово «пласт» є відповідником англійського scout (розвідник). Воно походить від назви козаків-розвідників, які називались пластунами. Це національна скаутська організація, але від інших світових скаутських організацій Пласт вирізняє патріотичний елемент у виховній програмі організації. 

 Основоположниками Пласту були Олександр Тисовський, Іван Чмола та син Івана Франка Петро. 

Як під час Першої та Другої світових воєн, так і зараз, під час російсько-української війни, до захисту України приєдналися багато пластунів. Із 2014 року під час бойових дій з них загинули 32. Загалом з початком повномасштабного вторгнення Росії понад 530 пластунів долучились до Сил оборони, пише Радіо Свобода.

Як повідомлялося,  у Гамбурзі (Німеччина) відбулася «Шевченкіада», організована місцевою українською скаутською організацією «Пласт» та громадою парафії за підтримки «Ukrainischer Hilfstab».

Схожі публікації

Залишити коментар