7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці. Народні прикмети, традиції та походження свята

від Стожари

7 квітня в Україні та світі святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці. Символом Благовіщення є білі голуби у синьому небі – як уособлення благої звістки. Також синій вважається кольором Богородиці, тому в цей день священники одягають блакитні ряси.

Про походження свята Благовіщення

За християнськими віруваннями, саме у цей день Архангел Гавриїл з’явився перед Пресвятою Дівою Марією. Він повідомив їй про непорочне зачаття та про долю її майбутнього сини — Ісуса Христа. Свято так і називається — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Та, яка народила сина Божого — отримала в цей день благу вість, що і відзначають тепер християни. Благовіщення — це одне з 12 найголовніших свят року для вірян.

Благовіщення – одне з найважливіших свят у християнстві, що означає благу звістку про наближення звільнення народу від гріха. Є повір’я, що, як і Великдень, в цей день не мучать грішників у пеклі.

Свято з’явилося у нас з прийняттям християнства. Але, як багато інших великих свят, воно вбирає в себе і певні традиції з давніх, язичницьких, часів.

Наші далекі пращури і це свято пов’язували з порами року, із землею. Вони з цього дня починали польові роботи, бо раніше “турбувати” землю, яка ще квола після зими, не можна було.

Вірили, що на Благовіщення відкривалася земля і з неї виповзали змії, вужі та інші плазуни.

Цього дня в давні часи також “закликали весну” – розводили багаття, танцювали, співали веснянки, стрибали через вогонь. Вважалося, що це захистить від хвороб і небажаних очей.

На Благовіщення наші предки ходили до церкви освячувати насіння і саджанці, які після свята висаджували в землю. Урожай, отриманий з них, вважався благословенним. Відразу ж після Благовіщення можна було проводити весняно-польові роботи, адже сам Господь “відкриває” землю для сівби.

На Благовіщення є одна дуже гарна традиція – випускати голубів. Її коріння сягає глибоко в давнину, ще в дохристиянські часи. Раніше ця дія була пов’язана з культом сонця і поверненням птахів. Пізніше звичай набув релігійний зміст: голуб, який символізує душу, вилітаючи з клітки, звільняється від усіх гріхів і летить назустріч божому світлу, сподіваючись на порятунок.

Головні прикмети на Благовіщення (Вони пов’язані з погодою, урожаєм і родиною):

  • Перевірено: яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.
  • Гроза на Благовіщення свідчить, що в цьому році буде дуже багато горіхів.
  • На Благовіщення дуже тепло – на Великдень буде холодно.
  • Якщо не видно ластівок, значить, весна буде холодна і ще не скоро почне теплішати.
  • Гарна погода – буде гарний врожай.
  • Дощ – восени буде дуже багатий урожай грибів.
  • Ще дощ на Благовіщення – до гарного врожаю жита.
  • Якщо будуть туман, іній та вітер, то врожаю в цьому році  не чекати.  
  • Якщо на Благовіщення вже сидять лелеки на кублах, весна буде тепла.  
  • Якщо сніг – літо не буде врожайним.
  •  Якщо літають ластівки – скоро буде теплішати, та й узагалі весна буде теплою.

На Благовіщення навіть пташка гнізда не в’є. Чого не можна робити в свято

  • На Благовіщення заборонено працю на землі і обрізання дерев.
  • В це свято не радять давати в борг, щоб не накликати невдачі.
  • Відкладіть поїздки, навіть якщо вони сплановані заздалегідь.
  • Жінкам не можна стригти і фарбувати волосся, шити, в’язати.
  • Не варто до вечора готувати їжу.

Існує особлива традиція цього дня  – пекти й освячувати проскури. Їх освячують на богослужінні і по шматочку їдять усією родиною натщесерце. Для того, щоб водилося господарство, дають частинку і свійській худобі. Християни вірять, що проскури мають таку ж цілющу силу, як свячена вода.  Особливого рецепту для випікання проскур нема – просте дріжджове тісто, без будь-якої здоби. Однак випікати вдома їх не обов’язково, в храмі вони завжди є. Просфори тримали вдома як оберіг.

Вважається, що до цього свята лелеки зазвичай прилітали з далеких мандрів і починали вити гнізда, а відтак пролавляється своя земля, родина, міцні стосунки.

Старі люди кажуть, що освячена на Благовіщення вода може допомогти впоратися з хворобами.

Наші предки вірили, що якщо дівчина на Благовіщення вийде з дому і знайде дорогою первоцвіт, то до кінця року вийде заміж. Тому молодицям не варто цього дня сидіти вдома. Якщо ж на річці людина побачить ряску, то житиме довго і буде здорова.

Схожі публікації

Залишити коментар