Made in Новосілка: Українець перетнув Атлантику на саморобному веслувальному човні

У селі Новосілка Львівської області майстер Мирон Гуменецький в ангарі на своєму подвір’ї за 8 років збудував велику 14-метрову океанську яхту. Його човен, який назвали Starwind, перетнув Атлантику за 56 днів 3 години 29 хвилин і фінішував першим на трансатлантичних перегонах веслярських човнів.

Про це повідомив сам пан Мирон у фейсбуці.

«Першим фінішував човен Melokuhle у класі open solo. Grant Blakeway пройшов 3000 миль за 56 днів, 3 години, 29 хвилин від о. Гомера (Канарські о-ви) до Англійської гавані (Антигуа). Це саме той човен, який Ви бачили минулого року біля Львівської Ратуші. От такі наші човни зроблені в Новосілці», – поділився враженнями мореплавець.

Передісторію цього досягнення оповідав lviv1256. Велика яхта може вмістити до 12 людей. Раніше майстер брав участь у створенні більших кораблів, але за рівнем складності, цей засіб став наймасштабнішим і найскладнішим. Перший досвід пан Мирон набув, коли допомагав будувати козацьку чайку «Пресвята Покрова», яка вперше вийшла у відкрите море на початку 90-х. Також він брав участь у будівництві:

  • дерев’яного човна «Шквал»,
  • козацьких чайок «Спас» та «Отаман»,
  • веслового океанського човна для львів’янина Дмитра Рєзвого, який планував вирушити в регату через Атлантичний океан.

На яхті облаштовані дві каюти для команди, одна капітанська, кают-компанія і камбуз (кухня). Яхта вийшла швидкою, спортивною, легкою, але в цей же час доволі комфортабельною.

«Вона має 45 футів, це майже 14 метрів у довжину. Ширина – 4 м, висота щогли 18 м, загальна вага 5,5-6 т. Лише сам баласт яхти (вантаж, який використовується для більшої осадки та сталості – ред.) важить близько 2 т. Креслення я отримав у Франції від чоловіка, разом із яким будував схожу яхту. Він вже мав досвід будівництва й ходіння на такій яхті і розповідав, що вона може розвивати швидкість до 16 вузлів (близько 30 км/год. – ред.)», – розповів пан Мирон.

Made in Новосілка: Українець перетнув Атлантику на саморобному веслувальному човні - фото 5

За його словами, будівництво коштувало приблизно 150-200 тисяч євро. Сама лише щогла коштувала 40 тисяч євро.

Зараз Мирон Гуменецький каже, що почав будувати яхту, щоб обійти довкола світу.

Як повідомлялося, прикарпатці змайстрували корабель з пластикових пляшок і сплавилися по Дністру.

Схожі публікації

Залишити коментар