В Україні яскраво провели онлайн “Вертеп-фест”

V Всеукраїнський фестиваль традиційних і сучасних вертепів «Вертеп-фест» був проведений онлайн на “Вертеп-платформі”.

Організатори запрошували поринути з 8 по 10 січня в святкову атмосферу українських народних гулянь в сучасному форматі разом з «Вертеп-фестом в Інтернеті»

До участі в Фестивалі його організатори – БО «БФ «Харків з тобою», отримали більше 200 відео від учасників з різних регіонів України, серед яких Харківська, Вінницька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Волинська області. До них приєдналися учасники з інших країн: Норвегії, Італії, Польщі, Естонії.

Впродовж трьох фестивальних днів сайт заходу перетвориться на Вертеп-платформу. На тематичних сторінках платформи транслювалися надіслані професійні і аматорські відео учасників з різножанровими вертепами, колядками, різноманітними майстер-класами, танцями та розповідями про особливості традицій різних регіонів і народностей України. 

Новинкою цього року став запальний Колядка-Батл, який відбувся в прямій трансляції впродовж трьох фестивальних днів на головній сторінці Вертеп-платформи. Його провели серед команд, що першими заявили про своє бажання взяти в ньому участь: з Луганської, Львівської, Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської, Рівненської областей і навіть з Італії. Учасникам належало довести, що саме вони найкращі колядувальники.  Команду-переможця визначило журі «Вертеп-фесту». До його складу, крім організаторів Фестивалю, увійшли переможці популярних талант-шоу, учасники Творчого патріотичного об’єднання «Музичний Батальйон» волонтерської організації Help Army  – співаки Олександр Кварта, Іван Ганзера та гурт «Тріода».

Також на “Вертеп-платформі” працювала сторінка «Різдвяна майстерня» з майстер-класами від учасників Фестивалю по створенню різдвяних прикрас і страв.

«Вертеп-фест в Інтернеті» став справжнім калейдоскопом різноманітних вражень. Онлайн-формат розширив можливості для бажаючих підключитися до Фестивалю, де б вони не знаходилися. Тож на “Вертеп-фесті в Інтернеті» лунали привітання не тільки від мешканців різних регіонів України, а й з інших країн. До участі змогли долучитися люди з великих міст та віддалених селищ, самого різного віку і професій. А надіслані ними відео з виступами вразили організаторів Фестивалю різноманітністю жанрів і форматів, адже багато традиційних колядок і щедрівок набули сучасного переосмислення.

Варто зазначити, Всеукраїнський фестиваль традиційних і сучасних вертепів був започаткований в Харкові у 2017 році Благодійним фондом “Харків з тобою”. Відтоді дводенне дійство кожен рік збирає учасників з усіх куточків України – представників вертепних театрів, колядників, фольклорно-театральних колективів, аматорських об’єднань. Ключові події першого дня: Вертепна хода центром міста і Міжнародна акція одночасного виконання колядки «Нова радість стала». Вперше, 2017 році, її підтримали в трьох містах країни, а з 2018 року вона вже стала міжнародною. В 2020 році до акції доєдналося 56 міст України, Нідерландів, Польщі і Естонії.  Потім впродовж дня виступи колективів проходять на майданчиках в різних куточках міста. Колядники відвідують лікарні, Військовий госпіталь, будинки-інтернати та інші заклади. 

З 2019 року на другий день заходу проводиться Фестиваль культур “Етновечорниці”. Разом з колективами “Вертеп-фесту” в ньому брали участь представники восьми етнічних спільнот Харкова: вірменської, азербайджанської, казахської, таджикської, грузинської, башкирської, німецької та грецької.

Як повідомлялося, на міжнародній виставці у Ватикані вперше був представили український різдвяний вертеп.

Схожі публікації

Залишити коментар