У Празі згоріла українська церква Святого Михаїла XVII століття

від Стожари

У Празі в середу, 28 жовтня, згоріла одна з найунікальніших пам’яток української дерев’яної архітектури – церква Святого Архангела Михаїла.

Церква була зведена у другій половині 17 століття в селі Великі Лучки, що неподалік Мукачева. У 1793 році церкву купили і перевезли прихожани недалекого, але тоді більш заможного села Медведівці.

До другого перевезення церкви, цього разу до Праги, дійшло в 1929 році, коли український храм був представлений як експонат в Національному музеї в Празі (у 1919-1939 роках Закарпаття входило до складу Чехословаччини). Храм належав чеській православній церкві.

ПосольствоУкраїни в Чеській Республіці закликало чеські правоохоронні органи розслідувати цей інцидент.

«Ми вважаємо реставрацію цього унікального пам’ятника справою честі для всіх нас», – заявив Перебійніс. За його словами, служби охорони культурних пам’яток Праги оцінять можливість відновлення церкви після з’ясування обсягів пошкодження. Церква перебуває у власності міста Прага. Її включено до маршруту екскурсій «Українська Прага».

“За щойно оприлюдненою інформацією речника магістрату Праги Віта Гофмана, 29 жовтня буде оголошено публічний збір пожертв на відновлення церкви”, – написав посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс у Twitter

Українська дерев’яна церква святого Михаїла 17-го століття у Празі, яку в 1929 році перевезли із Закарпаття з села Медведівці
Церква св. Михаїла – дерев’яна православна церква, побудована в другій половині 17 століття в Україні, в селі Великі Лучки поблизу Мукачева. У 1929 році вона була демонтована та перевезена до Кінських садів у Празі, де стала частиною колекцій Етнографічного музею.

Церква побудована у так званому Бойківському будівельному стилі з елементами народного бароко. Її довжина – близько 14 метрів, а ширина – 8 метрів. Вежа була близько 17 метрів. Фахверкові частини церкви були покриті ґонтовим дахом. Із 2008 року церква була передана у користування православною спільнотою Чехії та Словаччини.

Схожі публікації

Залишити коментар