Пам’ятка величезної площі: На Трахтемирівському півострові знайшли оборонні споруди та печеру

На Черкащині в Трахтемирівському півострові під час робота над 3Д-моделлю знайшли оборонні спорудт та печеру.

Про це пише «Прочерк».

Зазначається, що на 3D-моделі півострова зафіксовано, серед іншого, координати розташування археологічних об’єктів, яких тут близько 80.

«Така методика в археологічній та історико-охоронній діяльності застосовується в Україні вперше. Важливо, що проєкт реалізовано саме на Трахтемирівському півострові. Це – об’єкт величезної площі, і тут може бути представлено всю історію України – від найдавніших часів до сьогодення. Тут стояло давньоруське місто Заруб, тут був важливий центр українського козацтва, а під час Другої світової війни точилися масштабні й кровопролитні бої… Сподіваємося на створення тут єдиного музейного об’єкту. А пам’ятку такого масштабу не можна вивчати без дослідження ландшафту. Сам тамтешній ландшафт – важлива природна й історична пам’ятка», – наголосив директор ДІКЗ «Трахтемирів» Тарас Теліженко.

Як зазначив технічний керівник проєкту Олег Бурячок, під час сканування ландшафту за допомогою фотограмметрії (з квадрокоптера) і LIDAR-технології (з літальних апаратів) зробили цілу низку цікавих відкриттів. Зокрема, було знайдено невідомі раніше оборонні споруди літописного міста Заруб. А Тарас Теліженко під час однієї з експедицій у межах проєкту знайшов невідому раніше рукотворну печеру, яку в майбутньому досліджуватимуть науковці.

Як повідомлялося, на березі Дністра водилися бізони і мамонти.

Схожі публікації

Залишити коментар