Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе

Виставку про дружину сіамського принца Катерину Десницьку, яка була родом з Великої Волині, презентували в Рівненському обласному музеї.

Про це розповіла упорядниця виставки Алла Українець, передає Суспільне.

Дівчинка Катерина з’явилася на світ 27 квітня (9 травня) 1886 року в Луцьку, в родині голови окружного суду, дійсного статського радника – згідно з Табелем про ранги, цивільного чину чиновника 4-го класу, що відповідав генерал-майору армії і контр-адміралу флоту. Це одразу дарувало право на спадкове дворянство і гарантувало титулуватися “Ваше превосходительство”. В їхній родині паралельно до української та російської лунали італійська й французька мови.

Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе
Батьки Катерини – Марія Михайлівна та Іван Степанович

Батько Іван Степанович Десницький помер, коли дівчинці виповнилося два рочки. На руках вдови залишилося дванадцятеро дітей: четверо малят від її першого шлюбу із братом відомого італійського композитора Джузеппе Верді (Giuseppe Verdi; 1813-1901), шестеро – від першого шлюбу покійного чоловіка, та двійко спільних: старший син Іванко і дочка Катруся. Вдова Марія Михайлівна Хижнякова продала всі маєтки та перебралася з малечею до Києва, де старших пасинків віддала до Київського університету, а молодших – до гімназій. У 1898-1904 рр. Катерина Десницька відвідувала першу в Російській імперії жіночу гімназію Києво-Фундуклеївську.

Узимку 1903 р. від онкозахворювання померла її мати Марія Михайлівна. Закінчивши гімназію у 1904 р. Катерина вирушила до Санкт-Петербурга, де в Імператорському університеті уже на той час навчався улюблений брат Іван Десницький. Оселилася дівчина у своєї хрещеної, генеральші Надії Дмитрової. 

Улітку 1897 р. під червоним королівським прапором із зображенням Білого Слона, із офіційним діловим візитом, п’ятий король Сіаму (від 1932 р. – Таїланд) Рама V (також Чулалонґкорн; 1853-1910) відвідав Європу. У Санкт-Петербурзі монарх із династії Чакрі зустрівся з імператором Миколою ІІ та встановив дипломатичні відносини між двома країнами.

Попри те, що дітей у короля Сіаму було 77: тридцять три сини і сорок чотири дочки, а спадковими принцами, народженими трьома старшими дружинами-королевами значилися п’ятнадцять синів, Рама V спинив вибір на 15-річному Чакрабоні (กรพงษ์ภูวนาถ; Чакрабонґсе Бхуванадх; 1883-1920), котрий на честь однієї з древніх столиць королівства Сіам (Мианґ-Таї) носив наслідний титул Пхітсанулок.

За словами Алли Українець Катерина Десницька за фахом була медсестрою та рятувала тайців під час епідемії чуми.

“Вона була учасницею російсько-польської війни 1904-1905 років, одна з чотирьох жінок в царській Росії нагороджена чотирма нагородами”, – додала наукова співробітниця.

Кажуть, що коли вона зустріла принца Сіаму Чакрабонґсе, той здивувався її вроді й запитав: “Якщо ви така красуня, чому у вас досі немає власного слона?”

Але були великі перешкоди щодо одруження. Принц сповідував буддизм — Катерина була православною. У січні 1906р. Чакрабонґсе закінчив Академію генштабу. Разом із Катериною поїхав поїздом до Одеси, а звідти пароплавом — до Стамбула. Молодята таємно обвінчалися в грецькій церкві Святої Трійці в районі Пера. Катерина отримала титул графині Пхітсанулок. Молодята провели медовий місяць у Єгипті.

Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе - фото 2

За ритуалом, принц не міг з’явитися в столиці Сіаму з невідомою жінкою, ще й до того ж європейкою. Тому залишив Десницьку в Сінгапурі, у вірних людей. Король подарував принцу щойно збудований палац Парускаван. Принц перевіз туди Катерину.

Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе - фото 3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сіамська королівська родина сприйняла цей шлюб як мезальянс, і Десницьку при дворі не прийняли. Ситуація не змінилася навіть із народженням у Катерини королівського онука Чули (28 березня 1908).

Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе - фото 4
Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе - фото 6
Чула Чом Клао (повноправна принцеса) у тайському одязі із сином на руках

Влітку 1911 подружжя відвідало Київ. Згодом сіамська принцеса приїжджала й до сестри у Здолбунів.

Проблеми в сімейному житті з’явилися, коли 1918 року Чакрабонґсе закохався в принцесу Чаваліт, дочку принца Роді, свого далекого родича. Катерина важко це переживала, адже в королівській родині Сіаму практикували багатожонство, і чоловік просив її змиритися із суперницею. Але вона вимагала розлучення. Відмовилася від великих аліментів, згодилася лише на 1200 фунтів річних.

Подружжя розлучилося. Їхній син Чула Чакрабонс залишився у Сіамі, бо був сином спадкоємця престолу, а Катерина Десницька влітку 1919 р. виїхала до свого брата-дипломата в Шанхай. У Китаї стала до праці в Червоному Хресті.

Король заборонив Чакрабонові одружуватися з Чаваліт, бо вона була його племінницею. Пара жила в цивільному шлюбі. Невдовзі принц застудився, катаючись на яхті. 11 червня 1920 року Чакрабонґсе помер від запалення легень. Катерина приїхала ховати його. Небіжчик заповів майно лише синові й Чаваліт. Проте король наказав розділити статки на трьох.

Катерина придбала в Шанхаї будинок. Одним із її квартирантів був американський електрик Ґарі Клінтон. Невдовзі вони побралися. Син Катерини Чула навчався в приватній школі у Великій Британії, закінчив Кембриджський університет, став істориком. Він не вибачив матері того, що вона покинула батька.

Через японсько-китайські воєнні дії у 1930-х рр. Катерина і Ґарі переїхали до міста Портленд (США). Невдовзі вони розлучилися. Після закінчення Другої світової війни Катерина переїхала до Франції. Оселилася біля Парижа, де мешкала вдова її брата Івана з дітьми. Померла Десницька від серцевого нападу 3 січня 1960 у віці 73 років.

Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе - фото 9

В експозиції представили архів родини Десницької, яка згодом жила у Клевані і Новоставі Рівненського району.

На відкриття до музею приїхали делегації зі Здолбунова та Клевані. Вони попросили згодом привезти й до них цю виставку. Документи планують надіслати дипломатам з Таїланду, аби там також знали про походження графині.

Варто зазначити, що чоловік сестри принцеси Іван Оболонський був засновником найбільшого на Волині Пластового Куреня. Йому теж присвячена частина виставки.

Сіамська “Роксолана”: У Рівному презентували виставку про Катерину Десницьку, дружину принца Чакрабонґсе - фото 10

Про сіамську принцесу також раніше зняли кілька документальних фільмів та поставили балет.

Раніше ми розповідали про історію української діаспори у Франції, зокрема, королеву Анну Ярославну – прабабцю 30 французьких королів.

Схожі публікації

Залишити коментар