На Волині у краєзнавчому музеї пройшов захід присвячений темі «Еміграція. Українська діаспора»

У райцентрі Камінь-Каширського району Волинської області в краєзнавчому музеї започаткували новий культурно-просвітницький проєкт «Літні зустрічі в музеї». Тема першої події – «Еміграція. Українська діаспора». На заході були присутні друзі музею, краєзнавці, колеги, педагоги, представники української діаспори. Учасники спілкувались про відомих емігрантів з України та Камінь-Каширщини, активну патріотичну діяльність української діаспори за кордоном, слухали родинні емігрантські історії й презентували книгу Вадима Карпіка «Нік».

Про це розповідає місцеве видання.

Метою проекту є комунікація, взаємодія та просвітницька діяльність. Організатори заходу хочуть розповідати краянам про небайдужих людей, котрі долучаються до розбудови України, рідного краю, ведуть активну громадянську діяльність, сприяють збереженню національної культурної спадщини, знайомити з талановитими й непересічними особистостями Камінь-Каширщини й не тільки.

Вадим Карпік – вчитель за професією. Він народився і живе в селі Раків-Ліс, цікавиться історією, краєзнавством, пише і видає книги. Чимало в його доробці книжечок для дітей, яскравих, кольорових і цікавих. Нещодавно побачила світ книга Вадима Карпіка «Нік», в якій йдеться про емігрантське життя в Канаді його свояка з Раків-Лісу. Автор нового видання розповідав, що саме спонукало його дослідити та вивчити родинну емігрантську історію, як довелось випускати нову книгу у світ.

“Книга народилася завдяки власним зусиллям Вадима і його дружини Галини, котра щиро поділяє прагнення і погляди чоловіка і є його спільницею в цій справі. Вони власноруч видрукували та зшили аркуші, ілюстрували якісними світлинами та зробили оригінальну тверду палітурку. Книга цікава і доволі показна. Один примірник автор подарував для бібліотеки музею”, – розповідає регіональне видання.

Також про родинні історії, пов`язані з життям в еміграції, душевно й цікаво повідали Галина Домарецька, Петро Соловей, Світлана Войтусик.

Спілкувались також про активну, патріотично налаштовану громадянську позицію наших землячок-емігранток, уродженок Каменя-Каширського Ірини Матвійчук, Аліни Тимкович-Нільсен, Ольги Ліщинської. Ірина Матвійчук проживає в США, працює журналісткою телерадіоорганізації «Голос Америки» в команді Мирослави Гонгадзе. Аліна Тимкович – вже понад 10 років мешкає в Данії й опікується суботньою українською школою в місті Вайне. Ольга Ліщинська з 2018 року перебуває в Канаді як членкиня Міжнародної громадської організації українців (МГОУ) «Четверта хвиля» і заступниця голови з волонтерського руху.

“Вони проживають в різних країнах і навіть континентах, але однаково ведуть величезну благодійницьку, волонтерську, культурно-просвітницьку, популяризаторську роботу, розповідають світові правду про Україну та українців”, – наголосила журналістка Наталія Пась.

На жаль, і нині українці змушені вирушати за кордон, аби покращити матеріальне становище. Пісня про долю матері-емігрантки, котру виконувала Даринка Гарбарчук, звучала зворушливо і щемливо, адже всі воліємо, аби Берегині роду та України залишалися зі своїми сім’ями й працювали задля блага рідної землі та своїх родин.

Після закінчення заходу гості оглянули виставлені особисті речі земляків-емігрантів, листи з-за кордону, книги, видані українською діаспорою, інші музейні предмети й ще довго спілкувались про емігрантські долі.

Нагадаємо, в травні цього року вийшла друком книга Олени Косенко-Каб’юк «Злотий, долар, євро. Історія незаплаканої заробітчанки», яка вчить життєлюбству.

Схожі публікації