Шарль де Голль та Іван Сірко: що їх пов’язує?

від Комарі Альберт

У серпні, коли ми маємо день пам’яті легендарного кошового отамана Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового ІВАНА СІРКА, згадаємо історію (легенду), пов’язану з його пам’ятником у селі Капулівка (неподалік від Нікополя) та президентом Франції генералом Шарлем де Голлем.

Про це пише Андрій Клачук, передає Sribnovit.

Своєю появою пам’ятник повністю зобов’язаний Шарлю де Голлю, президенту Франції.

За радянської влади місцеві партійці упродовж десятиліть із цілковитою байдужістю й недбалістю ставилася до могили Івана Сірка. Напевно, виявилися б марними клопотання науковців та патріотів й щодо переносу славетної могили, яку нещадно підмивало Каховське море. Ситуацію, по суті, врятував випадок. У 1966 році з офіційним одинадцятиденним візитом до СРСР приїхав президент Французької Республіки Шарль де Голль. Під час перебування у Києві він несподівано звернувся до Петра Шелеста і Володимира Щербицького з проханням побувати на могилі Івана Сірка, національного героя Франції….

Ті завмерли від несподіванки, викликали істориків з Академії наук. Дуже здивувались, коли дізналися, що могила кошового отамана Запорозької Січі дійсно існує.

А Шарль де Голль розповів українським високопосадовцям, як у 1644 році посол Франції граф де Брежі за наказом фактичного правителя Франції кардинала Мазаріні найняв на французьку службу 2500 козаків. Полк під командуванням Івана Сірка брав участь в облозі іспанців у Дюнкерку. Неприступною з моря і з суші фортецею, яка була ключем від Ла-Маншу, багато років володіли іспанці. Всупереч усім законам військової науки, вночі, за наказом Сірка козаки підпливли до Дюнкерка з боку моря і увірвалися до центральних фортів фортеці. Вражений Мазаріні направив у Дюнкерк одного з найкращих художників і скульпторів того часу Калло. І він створив два погруддя Сірка. Один знаходиться в Луврі у Парижі, а інший стоїть на центральній площі в Дюнкерку.

Після цієї розповіді до Капулівки терміново відрядили транспортний літак із необхідними спеціалістами. За добу вони звели парк з деревами та декоративними кущами… З’явилася й гранітна дошка з написом: «Тут похований кошовий отаман Війська Запорозького Іван Сірко».

Приїхавши у Капулівку, Шарль де Голль зупинив машину за кілометр від могили кошового і ніс до неї квіти пішки разом із дружиною велично і урочисто. А через рік Дніпропетровський облвиконком прийняв постанову про перенесення останків отамана Івана Сірка до Бабиної (Сторожової) могили поблизу колишньої Січі.

Відлили погруддя кошового на основі реконструкції учениці Михайла Герасимова Галини Лебединської і гіпсової скульптори Валентина Шконди нікопольські майстри Микола Брей з помічником Іваном Мелешком.

Раніше мирозповідали, як козаки у 1636 році військовим походом пройшли 2500 км через Європу.

Схожі публікації

Залишити коментар