День народження українського художника зі США Енді Воргола

6 серпня народився всесвітньо відомий американський художник українського походження, засновник поп-арту Енді Воргол (1928-1987).

Як передає Укрінформ, про це нагадує Музей української діаспори.

Воргол народився в сім’ї українських емігрантів у місті Піттсбург (Пенсильванія, США). Його ім’я при народженні – Андрій Воргола. Навчався ілюстрації та графіці у Технологічному інституті Карнегі-Меллон. У Нью-Йорку оформлював вітрини – це була його перша робота. Пізніше в журналах «Vogue» і «Harper’s Bazaar» Енді Воргол був ілюстратором. Першим успішним проєктом була реклама взуття «В. Міллер».

У 1952 році відбулась перша виставка Воргола, яка принесла йому успіх. Митця взяли в «Клуб художніх редакторів». У цей же період він створив свій фірмовий стиль, заснований на трафаретному друці.

День народження українського художника зі США Енді Воргола

Воргол також заснував «Фабрику» навколо якої почали гуртуватися митці. Вони самостійно підбирали зображення для нових трафаретів і вчилися у метра поєднанню кольорів.

«Фабрика» стала місцем, де зароджувалося кіно. Воргол був фактично єдиним відомим режисером кіно в стилі андеграунд. Перші його роботи вводили глядача в гіпнотичний стан.

З 1966 року митець почав працювати з групою «Velvet Underground». Він зняв фільми і спродюсував декілька альбомів. Воргол особисто розробляв дизайн їх першого альбому. Він також створив журнал «Інтерв’ю». Головною метою видання було нести сучасну культуру в маси.

День народження українського художника зі США Енді Воргола - фото 2

Помер художник у 1987 році він інфаркту. Похований на греко-католицькому цвинтарі Святого Івана Хрестителя у Піттсбурзі (Пенсильванія, США).

Раніше ми розповідали про модернізм митців української діаспори першої половини ХХ століття.

Схожі публікації

Залишити коментар