“Замість відтоку мізків – циркуляція”: Співпраця українських і німецьких вчених демонструє суттєві результати

В рамках  UKRATOP Days 2020, що тривали з 30 червня по 2 липня, завершилася чергова робоча нарада українських і німецьких вчених, було заслухано звіти студентів, проведена  коротка наукова конференція, і навіть вдалося організувати віртуальні тури, що презентували ті дослідницькі інфраструктури IFW Dresden, що є обов’язковими для підготовки сучасних науковців.   

Про це повідомляється на сайті UKRATOP. Це спільний проєкт Київського академічного університету (КАУ) та одного з найпотужніших дослідницьких інститутів Німеччини, IFW Dresden. Проект фінансується Федеральним міністерством освіти та наукових досліджень Німеччини (BMBF) та триває з 2018 р. 

Основною його метою є перетворення “відтоку мізків” на “циркуляцію мізків” через розвиток сталих українсько-німецьких наукових зв’язків. 

Базисом проєкту є студенти та аспіранти КАУ, які отримують можливість стажування в Німеччині для проведення наукових досліджень на найсучаснішому експериментальному обладнанні у межах тем своїх кваліфікаційних робіт, що захищаються в Україні. За цей час стажування пройшли десять магістрів та завершують троє аспірантів і п’ять докторантів. 

Досвід захистів магістерських дипломів студентами UKRATOP, що відбувається на спільному засіданні українських та німецьких вчених, вже другий рік поспіль демонструє надвисоку ефективність таких стажувань. А цьогорічні обмеження виявили, що дистанційна форма спільних міжнародних заходів має і свої переваги.

Було також проведено новий конкурс студентів КАУ та інших університетів для проходження наукових стажувань на базі IFW Dresden і було відібрано 4 студенти, які у 2020/2021 будуть проводити свої наукові дослідження в цьому науковому центрі.

“КАУ є дуже прогресивною формою підготовки кадрів для установ НАН України і залучення талановитої молоді до наукових досліджень. Як показав досвід, випускні магістерські роботи вихованців цього університету є високої якості, а самі випускники можуть конкурувати на ринку наукової праці з випускниками відомих українських і європейських університетів”, – заявив віцепрезидент НАН України, директор Інституту теоретичної фізики ім.М.Боголюбова НАН України, академік НАН України Анатолій Загородній.

Нагадаємо, що у 2018 році на базі провідних інститутів Національної академії наук України (далі НАН України) створено Київський академічний університет. На прикладі КАУ НАН України намагається втілити своє бачення того, яким має бути дослідницький університету в Україні, основний принципом якого має бути навчання через дослідження. Цей принцип реалізується, зокрема, через залучення студентів до наукових досліджень світового рівня з максимальною інтеграцію у міжнародний науково-дослідницький простір, і UKRATOP – є прикладом вдалої реалізації такого міжнародного співробітництва.

Нагадаємо, в рамках підготовки і проведення заходів XIV Всеукраїнського фестивалю науки (15-16 травня 2020 року) ‒ науково-популярної та просвітницької події загальнодержавного значення, засновником і одним із організаторів якої є Національна академія наук України, голова Західного наукового центру Національної академії наук України і Міністерства освіти і науки України (Львів) професор Зіновій Назарчук дав інтерв’ю.

Схожі публікації

Залишити коментар