Дослідниця життя Лесі Українки передала з США унікальний експонат для її музею

У Новоград-Волинському літературно-меморіальному музеї імені Лесі Українки з’явився мініатюрний сервіз, який передала зі Сполучених штатів Америки Тамара Скрипка дослідниця життя і творчості Лесі Українки та її родини. 

Про це повідомляється на Facebook-cторінці музею.

“Зазначено, що це – набір дитячого іграшкового посуду, що складається з двох чашок з блюдцями, чайника, цукорниці й молочника. Висота чайника – 4,5 сантиметра, діаметр блюдця – 3,5 сантиметра. Відвідувачі музею іноді жартують, що в чашечках з цього сервізу можна подавати на пробу елітну каву. Для музею Лесі Українки іграшковий сервіз – цінний експонат. Він став гарним доповненням до “рублика” (для прасування), який експонується у дитячій кімнаті. Разом вони вдало презентують іграшки тих часів. Працівники музею вдячні Тамарі Скрипці за поповнення колекції”, – йдеться у повідомленні.

Тривалий час сервіз зберігався в Оксани Міяковської-Радиш, доньки українського історика, літературознавця, засновника і першого директора Архіву-музею УВАН у Європі й США Володимира Міяковського. У США Оксана разом з батьками, чоловіком і сином емігрувала на початку 1951 року. Була активною діячкою української діаспори, багаторічним секретарем УВАН.

Оксані Міяковській-Радиш подарували навіть книгу “Мифы классической древности” Штоля, яку в дитинстві читала Леся Українка.

Також одна з українських емігранток подарувала їй цей дитячий сервіз, сказавши, що його колись привезли в Америку з Європи. Оксана використовувала його в іграх зі своїми внуками. Вона робила з ними лялькові будинки (кімнатки) – три стіни та інтер’єр. В інтер’єрі використовувала мініатюрні іграшкові речі. Згодом частину свого архіву і речей Оксана Міяковська передала Тамарі Скрипці. Вищезгадану книгу Штоля жінка також привезла в Україну.

Як повідомлялося, уряд США замовив українському емігранту виготовити подарунки для лідерів G7.

Схожі публікації

Залишити коментар