Три фантастичних місця для відпочінку в Україні

Солоні озера рожевого кольору, ландшафти накшталт “селища хоббітів”, містичні руїни – Україні є чим вас здивувати.

Неподалік села Григорівка Чаплинського району Херсонської області є Лемурійське озеро з цілющою водою рожевого кольору, яка не має аналогів в світі. 

Рожевий колір води обумовлений життєдіяльністю водорості Дуналіелла солоноводна. Солоність води тут доходить до 300 грамів на літр, тому іноді Лемурійське озеро називають Українським Мертвим морем.

Вода озера збагачена різноманітними мінералами, кислотами, вуглеводами, азотистими речовинами, солями, переважно хлористого магнію і калію, йодистого натрію, бромистого магнію, а лікувальні грязі водойми сертифіковані у ЄС. В озері,  неможливо втонути через величезний вміст солі – до 300 грамів на літр. 

“Рожеве озеро – за рахунок йодобромних сполук. Тому основне використання такої води в неврологічній практиці – вегето-судинна дистонія, у шкірній практиці – псоріаз. А от найцікавіше, на мій погляд, використання цієї рожевої води – це те, що стосується високого вмісту так званих фолікуліноподібних речовин. Це те, що дуже добре для жінок, які страждають від запальних захворювань статевої системи, які супроводжуються безпліддям. Усі практично бронхолегеневі захворювання, включно з бронхіальною астмою. Це також чисте дихання – таким хворим корисно там дихати. Крім того, тут є ще й грязі”, – розповідає доктор медичних наук Юрій Ромаскевич, передає “То є Львів”.

Існує дві версії походження озера. Згідно з першою, у 70-х роках минулого сторіччя тут упав радянський військовий літак. Начебто саме від удару й потужного вибуху на місці падіння утворилося невелике озеро, яке почало наповнюватися водою рожевого кольору. Згідно з іншою версією, рожеве озеро – це залишки доісторичного Лемурійського моря.

Тараканівський форт (Нова Дубенська фортеця) —  прекрасний пам’ятник фортифікаційного мистецтва XIX століття, розташований на околиці села Тараканів Рівненській області, має велику кількість аркад і архітектурного декору. Сьогодні він спустошений і покинутий, крізь його стіни проростають дерева, кладка обсипається, в темних сирих казематах панує зловісна тиша.

Побудували споруду 1890 року. Основна мета була захищати залізничну колію Львів-Київ. Пізніше форт став воєнним складом і в’язницею для полонених.

Обриси Тараканівського форту нагадують ромб. У його систему оборони входили глибокий рів і земляні вали, укріплені опорною стіною з фігурною кладкою. Із зовнішнім світом цитадель з’єднувалася двома мостами і підземними тунелями. По периметру фортеці розташовувалося арочна розкіш споруди – 105 двоярусних казематів з орнаментованим фризом і пілястрами. Каземати призначалися для проживання нижчого особового складу гарнізону, господарських і військових потреб. В період військових дій каземати могли вмістити до 800 чоловік.

   

Казковий яр – біля дороги між Васильковом і селом Велика Бугаївка розташований один із сотні ярів Київщини, але завдяки своїй красі і чистоті він отримав назву.

Площа ярів у Васильківському районі становить близько 416 гектарів, тобто цей невеличний казковий яр не єдиний, а лише маленька частина розгалудженої яротворчої діяльності.

Висота його схилів доходить до десятка метрів, хоча на фото він і видається значно меншим. Місце зачаровує своєю красою у першу половину літа, доки схили вкриті шовковистою зеленою травою. Виникає відчуття, ніби дивишся на незвичайні краєвиди з кінотрилогії “Володар Перснів” або на хвилиночку переносишся до Нової Зеландії.

Як повідомлялося раніше, в Україні повно місць, які дуже схожі на знамениті місця за кордоном. Виявляється, на нашій території “вмістилося” з десяток заморських країн, які варто відвідати – серед них одеська “Італія” та хмельницька “Ірландія”

Схожі публікації

Залишити коментар