Від Києвомогилянки до Гарварду: Перспективи трансформації Української освіти

Побутує думка, що трансформація України у високотехнологічну економіку має розпочатися зі створення цілком нового університету. 

Які є для цього передумови? Цим питанням задався Роман Шеремета, професор економіки університету Кейс Вестерн Резерв, США.

Економіка, заснована на інноваціях, зростає швидше і більш стабільна, ніж економіка, побудована на природних ресурсах. Тож Україні потрібно перетворитися в інноваційну країну. Ми знаємо багато прикладів, коли таланти з України реалізовують себе у масштабних проектах міжнародного рівня, але як реалізувати інноваційний прорив в нашій державі? 

Пан Шеремета пропонує розглянути приклад США, де інтернет-гіганти Google і Facebook, а також високотехнологічні компанії на кшталт Microsoft, Apple і Boeing створюють десятки тисяч високооплачуваних робочих місць.

“Щоб зрозуміти, чому в США так багато інноваційних компаній, давайте згадаємо, як вони виникли”, – зазначає професор економіки університету Кейс Вестерн Резерв.

Більшість таких компаній заснували студенти провідних університетів, таких як Стенфорд, Гарвард, Массачусетський технологічний інститут (MIT). Там навчалися засновник Microsoft Білл Гейтс, Apple — Стів Джобс, Facebook — Марк Цукерберг. 

“Чим ці університети відрізняються від сотень інших університетів? Кращим в світі викладацьким складом і науково-дослідними інститутами. Вони як магніт притягують венчурних капіталістів і відкривають студентам масу можливостей для бізнесу. Ці університети є світовими лідерами і за кількістю стартапів, створених студентами, і за сумами залученого цими стартапами венчурного капіталу”, – підкреслює пан Шеремета.

Отже ключове слово – університет.

Що Україна може перейняти з досвіду США? В Україні необхідно створювати науково-дослідні інститути світового класу, які залучатимуть найсвітліші розуми планети. 

Трансформація України у високотехнологічну економіку має розпочатися зі створення цілком нового університету — еквівалента Стенфорда, Гарварда, MIT. Професор Росман Шеремета переконаний. що для цього є відповідні передумови:

1️. В Україні традиційно сильні природничо-наукова й інженерна школи. Це підтверджує нинішній бум української IТ-галузі.

2️. У науковому світі дуже сильна українська діаспора. Серед науковців з українським корінням — директори елітних німецьких дослідницьких інститутів, що входять до Товариства ім. Макса Планка. Українці виграють престижні наукові гранти, створюють успішні стартапи у Кремнієвій долині. Більшість цих людей підтримає Україну, якщо в них з’явиться реальний шанс змінити її на краще.

3️. У країні вже з’являються інститути світового класу, які займаються суспільними науками. Приклади — Консорціум економічних досліджень та освіти (EERC), а також Київська школа економіки (Kyiv School of Economics).

4️. В Україні та за її межами працює чимало успішних українських бізнесменів. Вони могли б надати допомогу у фінансуванні нового університету. Велика частина бюджетів Стенфорда, Гарварда, MIT — приватні пожертвування. Із віком українські бізнесмени усвідомлюють необхідність залишити після себе щось фундаментальне, що завжди асоціюватиметься з їхніми іменами.

На жаль, поки що в Україні не має університетів дійсно світового рівня. Згідно нового QS рейтингу, серед українських університетів, найкраща 477 позиція в ХНУ ім. Каразіна. Ще п’ять університетів увійшли в першу 1000. Взагалі, ситуація невтішна, навіть якщо порівнювати з університетами східної Європи та країнами колишнього СРСР.

Який “рецепт” надає пан Шеремета для створення українського Гарварда?

  • Університет потрібно створювати з нуля, а не на основі існуючих університетів.
  • Університет повинен бути приватним і фінансуватися на пожертви української еліти.
  • Університет повинен бути відкритий для студентів і викладачів з усього світу.
  • До складу університету мають входити незалежні дослідницькі інститути, що відкривають студентам можливість створювати інновації і засновувати стартапи.

На думку професора Шеремети, першим кроком до “українського Гарварду” може стати невеликий науково-дослідний інститут. Нехай навіть сформований на базі одного з існуючих українських університетів, але діє як самостійна юридична особа. Інститут повинен визначитися з кількома вузькими пріоритетними напрямками і зібрати кращих українських і світових дослідників в цих областях.

Нагадаємо, цього року 39 талановитих українців розпочали навчання у найкращих університетах та школах США.

Схожі публікації

Залишити коментар