Цього року 39 талановитих українців розпочнуть навчання у найкращих університетах та школах США

від Стожари

У Сполучених Штатах завершився вступний процес на 2020 навчальний рік. 26 українських випускників – фіналістів минулорічного відбору Ukrainian Global Scholars, та ще 13 українців – фіналістів попередніх конкурсів, цьогоріч розпочнуть навчання у топових університетах, школах та коледжах США.

Про це повідомляє Голос Америки.

«У Сполучених Штатах завершився вступний процес-2020. Учні отримали відповіді щодо зарахування до омріяних шкіл та коледжів. 15 українських школярів вже з осені стануть студентами топових університетів США. Ще 11 талановитих українців вступили до американських шкіл-пансіонів. Причому троє отримали престижну стипендію Davis Scholarship, яка у майбутньому частково покриє їхні витрати на навчання у коледжі», – йдеться у повідомленні.

Всі ці школярі – фіналісти минулорічного відбору Ukrainian Global Scholars, благодійної організації, мета якої допомагати талановитим українцям вступати до провідних світових шкіл та вишів.

З 2015-го Ukrainian Global Scholar щороку навесні проводить український конкурс, на якому відбирає найталановитіших учнів, аби потім допомогти їм вступити до омріяного навчального закладу. Всього з когорти, яку Ukrainian Global Scholar відібрала навесні 2019-го (42 фіналісти), цього року до американських шкіл та вишів вступило – 26. Ще 13 фіналістів та фіналісток конкурсу, які були відібрані у 2016-му, 2017-му та 2018-му, цього року випускаються з американських шкіл-пансіонів та продовжать навчання у найкращих коледжах США.

Юлія Лемеш, президентка Ukrainian Global Scholar в США розповідає: цьогорічні переможці вступили до приватних шкіл-пансіонів, в яких навчались президенти США, актори та винахідники. «Наприклад, Deerfield, Woodberry Forest, Phillips Academy Andover, Lawrenceville, Ethel Walker, Masters, Northfield Mount Hermon. Серед коледжів – Stanford, Dartmouth, Princeton, MIT, UPenn, Smith, Tufts, Northwestern Qata. Туди дуже важко потрапити, а ще важче одержати повні стипендії, які дістали наші студенти. Мова йде про декілька повних стипендій на тисячі студентів з усього світу», – додає вона.

Починаючи з 2015-го, Ukrainian Global Scholar допомогла вступити до американських престижних вишів чи шкіл 80 талановитим українцям. Всього з моменту старту проекту учні подали на український конкурс більше двох тисяч заявок. 40% аплікантів – це мешканці маленьких міст та сіл.

Кожного року організація та її засновники і волонтери стають для фіналістів українського відбору справжніми менторами. Вони допомагають їм оплатити та підготуватися до спеціальних вступних тестів (TOEFL та SAT), правильно заповнити та подати документи. Знаходять їм родини в США, де вони живуть під час канікул, а також стажування в топових компаніях України влітку. Підтримують і їхні соціальні проекти.

У грошовому еквіваленті, з моменту заснування Ukrainian Global Scholar, організація допомогла отримати більше $ 20 млн в стипендіях на навчання, проживання та харчування для талановитих українців.

Повідомляється, що наразі Ukrainian Global Scholar відбирає нову когорту фіналістів 2020-го. Заявки від школярів приймають до 15 квітня. Лемеш закликає дітей не боятися та подаватися. «Наша мета, щоб якомога більше студентів підготувало заявку. Ми шукаємо не лише переможців олімпіад. Нас дуже цікавлять студенти з унікальною історією, бажанням навчатись, брати відповідальність за свої проекти, віддавати спільноті та Україні. Деякі наші фіналісти й гадки не мали, що зможуть пройти всі етапи відбору Ukrainian Global Scholar. А зараз – навчаються у найкращих школах чи коледжах світу», – розповідає президентка організації.

Заявки чекають від учнів 8-11 класів. Восьми-десятикласники подають документи до шкіл. Випускники – одразу до вишів. Для того, аби податися, потрібно мати високі знання з англійської мови та найвищі бали з державної підсумкової атестації, бути непересічною особистістю з цікавими захопленнями. Ще важлива вимога – аплікант має бути зі звичайної родини з середнім достатком.

Лешем розповідає, що глобальна мета Ukrainian Global Scholar – виховати нове покоління молодих українських лідерів із західною освітою, які зможуть взяти на себе відповідальність за керування Україною, створення робочих місць та розвиток економіки. Адже одна з базових вимог програми полягає в тому, що після навчання за кордоном талановиті українці мають повернутися на Батьківщину і працювати вдома.

«Ми хочемо, щоб під словом «схема» ці люди розуміли лише графічні зображення процесів, а не способи особистого збагачення. Ми хочемо, щоб в Україну повертались тисячі молодих спеціалістів, які володіють кількома мовами, знають найкращі світові практики, мають розгалужену мережу контактів, бажання та здатність збудувати нову Україну. Саме такий підхід у свій час обрав Китай, Сінгапур, Індія, Південна Корея. Ми віримо в те, що західна освіта для України – панацея», – додає Лемеш.

Схожі публікації

Залишити коментар