Історія найвідомішої української пісні

від Стожари

Одним із символів та традицій різдвяних свят є пісня «Щедрик» чи «Колядка дзвонів», як прийнято називати її за кордоном.

Над всесвітньо відомою обробкою «Щедрика» композитор Микола Леонтович працював півжиття. Для широкого загалу відомий уже п`ятий варіант пісні,який був допрацьований в 1919 році.

Коли «Щедрика» в обробці Миколи Леонтовича заспівав хор студентів Київського університету, скромний подільський вчитель став відомим на всю Україну.

За океаном українську мелодію почули в 20-х роках минулого сторіччя за допомогою української діаспори. У1921 році вона вперше прозвучала в Карнегі-холі в Нью-Йорку.

У 1936 році Пітер Вільхоуський написав англійський текст до «Щедрика», і українська мелодія стала відомою в західному світі як «CarolsoftheBells». Донині «Щедрик» є найулюбленішою різдвяною піснею, яка лунає з усіх домівок, торгових центрів та крамниць. Цікавим є факт, що сьогодні більшість американців сприймають «Щедрик» як автентичний твір свого народу. У післявоєнні роки в США було написано ще три колядки, які базуються на музиці «Щедрика».

Схожі публікації

Залишити коментар