Українські спортсмени активно готуються до Олімпійських ігор-2024 в Парижі. В той час терористична Росія намагається дискредитувати олімпійський рух

від Стожари

Українські спортсмени зіграли значну роль у розвитку Олімпійського руху на світовій арені. З моменту здобуття незалежності в 1991 році, Україна брала участь в кожних літніх та зимових Олімпійських іграх, завойовуючи численні медалі і демонструючи високий рівень майстерності в різних видах спорту. Війна з Росією, яка розпочалася у 2014 році з анексії Криму та військових дій на Донбасі, а згодом переросла у повномасштабне вторгнення у 2022 році, суттєво вплинула на спортивну інфраструктуру та підготовку українських спортсменів. Багато спортивних баз та тренувальних комплексів були зруйновані або пошкоджені внаслідок військових дій. Це значно ускладнило умови для тренувань, особливо для спортсменів з регіонів, які опинилися в зоні конфлікту.

Україна братиме участь в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі (Франція) й спортсмени активно готуються. «Ці ігри мають особливе значення для України, адже це можливість показати світові нашу волю та силу духу. Гасло України на Олімпійських іграх: The Will to Win. Цього разу для України Олімпіада – це в першу чергу великий екран до світу. Ми маємо нагадати, що Україна є, бореться і здатна перемагати. Cам факт, що у Парижі виступають під українським прапором є великим проявом сили волі», – раніше повідомили в пресслужбі Мінспорту. Примітно, що Національний олімпійський комітет України (НОК) і Міністерство молоді та спорту України розробили рекомендації для українських атлетів щодо контактів із російськими та білоруськими спортсменами на Олімпійський іграх в Парижі.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) визнав 20.07.2024, що Ігри в Парижі стали мішенню дезінформаційних атак після недавніх інцидентів, у яких звинувачують Росію. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на агенцію France-Presse.

Речник МОК Марк Адамс сказав, що кампанія проти Олімпіади вже розпочалася на тлі останніх приготувань до головного спортивного видовища чотириріччя. «Очевидно, що триває якась кампанія. Це не перший і не останній випадок, коли МОК стає мішенню дезінформації. Вона стає все більш витонченою. Я боюся, що це одна з тих речей, з якими ми повинні жити… це частина розділеного світу, в якому ми живемо», – сказав представник керівного органу світового спорту.

Українські спортсмени активно готуються до Олімпійських ігор-2024 в Парижі. В той час терористична Росія намагається дискредитувати олімпійський рух

Адамс відповідав на запитання щодо повнометражного псевдодокументального фільму, який вийшов у 2023 році під назвою Olympics has Fallen («Занепад Олімпійських ігор»). У ньому, серед іншого, використовувалося згенероване штучним інтелектом аудіо, яке імітує голос голлівудської зірки Тома Круза. Ця стрічка, яка фальшиво видавалася за документальний фільм Netflix, була, очевидно, розроблена, щоб підірвати глобальну підтримку Олімпіади. Раніше цього року МОК заявив, що його президент Томас Бах став жертвою фальшивих телефонних дзвінків від групи в Росії, яка видавала себе за представника Комісії Африканського союзу.

Росія активізувала кампанію дезінформації в інтернеті, спрямовану проти Франції та майбутніх Олімпійських ігор у Парижі, йдеться у звіті корпорації Microsoft, також раніше повідомила The New York Times. У повідомленні наголошується, що кампанія активізувалася після того, як Міжнародний олімпійський комітет (МОК) дозволив російським спортсменам брати участь у змаганнях лише в індивідуальному нейтральному статусі.

Українські спортсмени активно готуються до Олімпійських ігор-2024 в Парижі. В той час терористична Росія намагається дискредитувати олімпійський рух - фото 2

Йдеться, зокрема, про фальшиві новинні сайти та про повнометражний документальний фільм, які мають на меті очорнити МОК і викликати враження, що Олімпіада буде затьмарена насильством. «Найтривожніша дезінформація, що поширюється проросійськими субʼєктами, була спрямована на те, щоб видати себе за войовничі організації і сфабрикувати загрози для Ігор на тлі конфлікту між Ізраїлем і «Хамасом», – наголошується в повідомленні Microsoft.

Франція відмовила в акредитації низці росіян і білорусів через загрозу шпигунства. Французькі служби безпеки відхилили понад чотири тисячі заявок на акредитацію на Олімпіаду 2024 року в Парижі, зокрема росіянам та білорусам, через побоювання щодо шпигунства й кібератак. Про це в інтерв’ю Journal du Dimanche заявив виконуючий обов’язки міністра внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен, повідомляє Politico.

За словами глави МВС, відхилили тисячі заявок, необхідних для широкого кола осіб, зокрема спортсменів, волонтерів і найманий персонал, в тому числі громадян Росії й Білорусі, підозрюваних у виконанні функцій іноземних шпигунів. Серед 4340 відхилених заявок менше сотні були пов’язані з імовірними спробами іноземного втручання, сказав Дарманен, назвавши РФ та Білорусь серед ймовірних спонсорів цих підозрюваних спроб.

Українські спортсмени активно готуються до Олімпійських ігор-2024 в Парижі. В той час терористична Росія намагається дискредитувати олімпійський рух - фото 3

«На додаток до розвідки й традиційного шпигунства, існує можливість отримання доступу до шлюзів комп’ютерних мереж для здійснення кібератаки», – сказав він. «Наприклад, ми відмовили великій кількості «журналістів», які стверджували, що висвітлюють Ігри», – додав посадовець. Водночас Дарманен також заявив про відсутність загрози тероризму під час Олімпіади в Парижі, які розпочнуться 26.07.2024.

Схожі публікації

Залишити коментар