Українська школа для дітей-біженців у Польщі увійшла до 10 найкращих шкіл світу

від Стожари

Школа для дітей-біженців у Польщі «Перша українська школа» від Фундації «Незламна Україна» увійшла до топ 10 найкращих шкіл премії «The World’s Best School Prize 2024» у категорії «Подолання труднощів». Їх було відібрано з тисяч заявок зі шкіл у 100 країнах світу.

Про це Стожарам повідомила Марина Юсин.

Мережа трьох офлайн шкіл від «Незламної України» була заснована небайдужими українками в Польщі на шостий тиждень повномасштабного вторгнення. Через великий потім біженців, Польща не могла прийняти всіх школярів, їм не вистачало місць в освітніх закладах. За оцінками ЮНІСЕФ, близько 700 тисяч українських дітей шкільного віку прибуло до Польщі через війну.

Школу розбудували з нуля без підтримки жодної з держав, залучаючи фінансування донорів. Таким чином навчання та психологічні послуги були безоплатними для українців впродовж 2022-2023 рр. Учні змогли продовжити навчання в знайомому середовищі, побудувати нові дружні стосунки. Це дозволило дітям подолати стрес і почати у своєму темпі адаптуватися до життя в нових умовах. Учні вивчають іноземні мови, проходять профорієнтацію в Польщі. А з нового навчального року школа перейде на україно-польську програму, аби учні мали рівний доступ до освітніх можливостей з місцевими польськими школярами.

The World’s Best School Prizes — ініціатива міжнародної організації T4 Education, є найпрестижнішою освітньою нагородою в світі. П’ять премій найкращих шкіл у світі – за співпрацю з громадою, екологічні дії, інновації, подолання труднощів і підтримку здорового способу життя – було засновано після пандемії COVID-19 у 2022 році, щоб дати платформу для шкіл, які змінюють життя у своїх класах і за їх межами, демонструючи демократизацію їх передового досвіду, щоб допомогти покращити освіту всюди. Мета нагороди — привернути увагу до шкіл, чиї директори, вчителі та громади продемонстрували взірцеву шкільну культуру, включаючи лідерство та інновації, щоб покращити освіту та життя своїх учнів.

Про конкурс World’s Best School Prize в Україні мало хто знає, але українці уже знайомі з його аналогом для педагогів — Best Teacher’s Prize. Український вчитель Артур Пройдаков з Києва торік  потрапив до топ 10 найкращих вчителів світу. Обидві премії — це найвищий рівень визнання.

Також у фінал World’s Best School Prize увійшла Новопечерська школа із Києва.

Редакція інформаційного порталу української діаспори “Стожари”, щиро відає колективи шкіл з престижним міжнародним освітнім досягненням.

Схожі публікації

Залишити коментар