Як українським батькам вакцинувати дітей у Польщі

від svit_admus

У ці воєнні місяці Польща дбайливо прихистила близько 1,7 млн українців. 63% з них приїхали з неповнолітніми дітьми. Такі цифри наводить польська агенція EWL, спираючись на дані останнього дослідження.

Крім притулку, дружня країна дає також можливість подбати про здоров’я маленьких і великих українців, точніше, зробити профілактику та отримати обов’язкові щеплення.

Інфекції чатують на нас і досі

Ми сьогодні не замислюємося над тим, що наприклад туберкульоз, усе ще може нас уражати, навіть коли ніхто із наших знайомих на нього не хворіє. Лікування цієї хвороби триває дуже довго і вимагає великої кількості ліків. Якщо ж не запобігти такому захворюванню, як кір (а ним можна заразитися у будь-якому віці), то в понад 5% людей, які перехворіли на кір, порушується здоров’я на все життя. Смерть або тяжкі ускладнення можуть зумовити також дифтерія, кашлюк, менінгококова інфекція та багатьох інших. Усього цього можна уникнути завдяки вакцинації. Зауважте, що лікування цих важких інфекційних захворювань вимагає ще й великих фінансових витрат.

Профілактика краще лікування

Один із найкращих способів захистити себе і свою дитину від смертельно небезпечних інфекцій — дотримуватися не лише Національного календаря профілактичних щеплень України, а й правил вакцинації у країні, до якої ви евакуювалися. У Польщі громадяни України, діти та молодь до 19 років мають право отримати безкоштовні щеплення відповідно до Програми профілактичних щеплень.

У садочок, і у школу (а польська школа надзвичайно подобається нашим дітям) без щеплень не приймуть, бо Польща, як і кожна європейська держава, серйозно піклується про здоров’я нації.

Отже, якщо перебуваючи у Польщі, під її захистом, ви з’ясували, що ваша дитина пропустила щеплення за графіком чи не має їх узагалі, надолужте це за першої ж можливості. За посиланням можна дізнатися, як відновити історію зроблених щеплень для того, щоб на її підставі скласти графік пропущеного.

Якщо дитина не має документів, які підтверджують проходження нею щеплень, то її вважають невакцинованою. Тобто вона повинна пройти весь курс профілактичних щеплень відповідно до польської програми.

Відмінності між українським та польським календарями щеплень

Польський календар дещо відрізняється від українського кількостями доз вакцини, схемами їх уведення, а також містить обов’язкові щеплення, що не входять до переліку гарантованих українською державою.

Так, наприклад, український календар не включає вакцинацію від пневмококів та ротавірусної інфекції. Крім того, Міністерством охорони здоров’я Польщі рекомендовані безплатні вакцини від грипу і вітряної віспи, а також платні вакцини від менінгококової інфекції, гепатиту А, кліщового енцефаліту, вірусу папіломи людини.

Це обов’язково для всіх

Дізнатися більше про особливості вакцинації у Польщі можна на сайті Міністерства здоров’я та Національного фонду здоров’я Польщі або на гарячій лінії Народного фонду здоров’я (НФЗ), що інформує пацієнтів з України українською і польською мовами. Тут ви можете отримати швидку, комплексну та зрозумілу інформацію про функціонування системи охорони здоров’я в Польщі. Для цього зателефонуйте за номером: 800 190 590 (дзвінки безкоштовні).

Крім того, пацієнти можуть звернутися на гарячу лінію НФЗ за допомогою електронної пошти: [email protected], чату або відеодзвінка з перекладачем мови жестів.

Підготувала: Марина Юсин за матеріалами Дитячого фонду ООН (UNICEF).

Схожі публікації

Залишити коментар