Більше половини українських школярів пов’язують своє майбутнє з Україною – дослідження /// More than half of Ukrainian schoolchildren associate their future with Ukraine – study

від Стожари

Повномасштабне вторгнення терористичної РФії призвело до значного погіршення рівня доступу до освіти українських дітей – через бойові дії, знищення шкіл і переміщення. Наприкінці 2023 року статистика Міністерства освіти на науки України засвідчила, що від російських обстрілів постраждали 3798 закладів освіти по всій Україні, а 365 із них – знищені.

10.02.2024 в Києві відбулася презентація дослідження «Війна та освіта. 2 роки повномасштабного вторгнення». Організаторами виступили Міжнародний благодійний фонд SavED і соціологічна агенція Vox Populi за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє ресурс MIND.

Спойлер. 53% дітей пов’язують своє майбутнє з Україною: 29% планує лишитися в тому населеному пункті, у якому перебувають зараз, а 23% хочуть змінити місце проживання, але в межах України.

В той же час, дослідження свідчить, що онлайн-формат навчання не став повноцінним рішенням – через брак обладнання, нестабільне інтернет-підключення й відсутність особистого контакту між вчителем та учнем. І це попри той факт, що у прифронтових і прикордонних регіонах України працює дистанційний формат навчання. Така ситуація призводить до появи бар’єрів у навчанні, основним з яких у році, що минув, стали повітряні тривоги. Окрім них, у переліку – брак зосередженості, нестача часу, велика кількість предметів і відчуття тривоги.

Це відчуття, взагалі, супроводжує велику кількість дітей. І, що важливіше, батьки це не завжди помічають. Серед батьків, вчителів та адміністраторів шкіл лише 2–4% вважають, що діти мають тривожний або дуже тривожний стан, серед дітей цей відсоток становить 12%. Тобто втричі більше дітей мають тривожний стан, аніж вважають їхні батьки та освітяни.

Трохи менше розриви в питанні надання психологічної допомоги. 26% учнівства та 23% батьків заявили, що діти сильно або дуже сильно потребують психологічної допомоги. 36% дітей та 49% батьків не бачать потреби в психологічній допомозі, хоча погоджуються, що вона має певну користь.

Проте допомоги потребує і вчительство, свідчать результати дослідження. Так, 75% педагогів і педагогинь та 73% представників шкільних адміністрацій вважають, що найкращою допомогою стане підвищення зарплат. На технічну підтримку розраховують 42% вчителів і 65% шкільних адміністраторів, ще 30% вчителів та 49% освітніх менеджерів очікують на підтримку психологів.

«Війна ще триває, і вже час почати вносити зміни до освітнього процесу – особливо в регіонах ведення бойових дій. Потрібно застосувати цілісний підхід до створення нової української школи та нових освітніх просторів, щоб зробити надання освітніх послуг у майбутньому сталим і безперервним процесом», – прокоментував результати дослідження Бастіан Файгель, директор програми «U-LEAD з Європою».

Схожі публікації