За версією Ради США з дитячої та юнацької книги (USBBY) дві українські книги потрапили до переліку найвидатніших у світі

від Стожари

Найбільш успішні суспільства країн світу добре розуміють важливість читання та книг як для економічного і технологічного розвитку країни, так і для особистісного розвитку громадян.

Рада Сполучених Штатів з дитячої та юнацької книги (USBBY) оприлюднила список видатних міжнародних книжок. До нього увійшли й два українські видання.

Зокрема, у категорії «Скорбота і невідомість» відзначено книжку Олександра Шатохіна  «Жовтий метелик» видавництва Red Comet Press, яке зробило переклад англійською. На сайті видавництва вона описується як «тиха книжка» про життя після війни. Колючий дріт на початку з павуком — то образ обмежень і сковування та страху, що дає війна. 

Війна, як колючий дріт, заганяє тебе в певні рамки, обмеження, несвободу.

Метелики — це те, що було до війни, ніби душі, ніби місця, які були зруйновані війною.

Дівчинка — це власне Україна, та, що тікає і протестує проти обмежень, рабства.

Зустрічаючи метеликів, попри все вільних і яскравих, дівчинка розуміє, що життя буде продовжуватися, свободу метелика неможливо обмежити чи знищити, – зазначено в описі.

У категорію «Фантазія і уява» потрапила книжка письменника Тараса Прохаська та ілюстраторки Мар’яни Прохасько «Хто зробить сніг». Книжка розповідає про новонароджених кротів-близнюків, які живуть у химерно уявній лісовій місцевості. Назва походить від віри кротів, що, коли вони помруть, вони піднімуться до хмар і зроблять сніг для тих, хто залишився.

«Хто зробить сніг» вийшла 2013 року у Видавництві Старого Лева. Книжка стала переможницею конкурсу «Книга року ВВС-2013» у номінації «Дитяча Книга року ВВС-2013», а також отримала премію «ЛітАкцент року 2013» у номінації «Поезія і проза для дітей», посіла перше місце рейтингу «Книжка року‘2013» у номінації «Дитяче свято» і потрапила до світового каталогу The White Ravens у 2014 році. Наприкінці минулого року вона потрапила у Список найкращих дитячих книжок – 2023 від The New York Times.

Схожі публікації

Залишити коментар