ЄС, Швеція та UNDP відкрили 10 офісів відновлення та розвитку для підтримки сталої повоєнної відбудови України

від Стожари

Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні у партнерстві з Європейським Союзом (ЄС) та Урядом Швеції створила 10 офісів відновлення та розвитку у постраждалих від війни громадах. Ця ініціатива забезпечує кваліфіковану та сучасну підтримку запуску та розвитку загальнонаціональної ініціативи Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України з координації міжнародного співробітництва на місцевому рівні.

Про це повідомив 21.12.2023 сайт Представництва Європейського Союзу в Україні

Офіси, оснащені найсучаснішим обладнанням та забезпечені методологічною й експертною підтримкою, мають важливу місію — підтримувати громади та території у зусиллях щодо відновлення та розвитку. Крім того, вони відіграють важливу роль у сприянні регіональному та міжнародному співробітництву та налагодженні координації між усіма зацікавленими сторонами, які беруть участь у вирішенні комплексних викликів, спричинених війною.

Посол Швеції в Україні Мартін Оберг підкреслив, що внесок Швеції у роботу офісів відновлення та розвитку в Україні подвійний. «Ми надаємо необхідну методологічну підтримку та експертизу, а також допомагаємо у створенні механізму, за допомогою якого ці офіси ефективно працюватимуть, — сказав він. — Пропонуючи навчальні сесії із антикорупції, проєктного менеджменту та стратегічного планування відновлення, ми формуємо фундаментальні методології, якими керуватимуться ці офіси. Такий підхід є свідченням віри Швеції у важливість добре поінформованого, прозорого та стратегічного планування, необхідного на шляху України до сталого майбутнього».

Керівник відділу місцевого та людського розвитку Представництва ЄC в Україні Хенрік Вітфельт зазначив, що ЄС рішуче налаштований допомагати Україні на шляху до її відновлення. «Підтримка України з боку Європейського Союзу є непохитною та багатогранною, — сказав він. — Зі створенням офісів відновлення та розвитку ми закладаємо основу для всебічного відновлення. Ця ініціатива спрямована на побудову фундаменту для сталого розвитку, зміцнення демократичних інститутів і забезпечення того, щоб цінності європейської спільноти були відображені в кожному кроці України до відбудови».

Постійний представник UNDP в Україні Яко Сільє зазначив, що офіси зміцнюють вертикальну координацію із питань відновлення та розвитку аж до національного рівня. «Ми в UNDP розглядаємо ці платформи як ключ до переходу від гуманітарної допомоги до розвитку. Це передбачає координацію зусиль з офісами, подолання розриву між нагальними потребами та відповідними місцевими департаментами й органами влади, — сказав він. — Лише за допомогою методичного та стратегічного підходу ми зможемо визначити пріоритети необхідної реконструкції, гарантуючи, що в ці складні часи та після них Україна стане сильнішою та стійкішою».

Схожі публікації

Залишити коментар