Європа компенсуватиме Києву брак допомоги США, – міністр оборони ФРН Пісторіус /// Europe will compensate Kyiv for the lack of US aid, – German Defense Minister Pistorius

від Стожари

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус (Boris Pistorius) переконаний, що згодом Європі доведеться покривати самотужки недостачу оборонної допомоги Вашингтону Києву.

Про це Пісторіус розповів в інтерв’ю газеті Welt am Sonntag, опублікованому в суботу, 16.12.2023, повідомляє DW.

«Ми розуміємо, що рано чи пізно нам доведеться компенсувати тут і там те, що, можливо, більше не надходитиме від Вашингтона. Теоретично можуть бути і галузі, де нам не вдасться без проблем компенсувати все негайно», – відповів Пісторіус на запитання журналістів про те, чи готується він і його європейські колеги до «найгіршого сценарію», коли Європа повинна буде компенсувати Україні допомогу, якщо та перестане надходити зі США.

На уточнювальне запитання, в яких саме галузях можуть виникнути складнощі, Пісторіус вказав, що має пройти час, перш ніж європейська оборонна промисловість зможе наростити обсяги виробництва. «У нас є приблизно п’ять-вісім років, щоб надолужити згаяне – як у збройних силах, так і в промисловості й суспільстві», – застеріг він і нагадав, що і Росія зараз істотно нарощує обсяги виробництва озброєнь і амуніції.

На думку Пісторіуса, «погрози президента РФ Володимира Путіна на адресу країн Балтії, Грузії та Молдови слід сприймати дуже серйозно». «Це не просто брязкання зброєю. Наприкінці цього десятиліття ми можемо зіткнутися з загрозами. Однак на той час ми будемо до них готові», – спрогнозував глава німецького оборонного відомства.

Пісторіус не виключає можливість повернути до ФРН обов’язкову військову службу. Пісторіус також висловився під час інтерв’ю на підтримку того, щоб службовці Бундесверу частіше приходили в школи й розповідали учням про свою службу і місії. «Це не мілітаризм, а загальна освіта. Марно просто сподіватися на мир і ігнорувати завдання, необхідні для гарантії цього миру. Я поговорю про це з міністрами культури й главами урядів земель», – пообіцяв Пісторіус.

Відповідаючи на питання про те, чи розглядає він можливість повернення до «моделей обов’язкової військової служби», Пісторіус вказав, що «розглядає всі можливості». «Але для будь-якої моделі, неважливо, якої саме, потрібна політична більшість. Свого часу були причини скасувати обов’язкову військову службу. Однак в ретроспективі це виявилося помилкою, – вважає міністр оборони. – Просто запровадити її знову зараз важко в структурному, конституційному і політичному плані».

На цьому тлі Пісторіус вказав на приклад Швеції, котра повернула 2017 року загальний військовий обов’язок. Загальний військовий обов’язок був скасований у Німеччині в 2011 році.

Схожі публікації

Залишити коментар