Війна терористичної Росії знищує культурну спадщину України, – Newsweek /// The war of terrorist Russia is destroying the cultural heritage of Ukraine, – Newsweek

від Стожари

Повномасштабне російське вторгнення в Україну завдає значних збитків спадщині й культурним об’єктам країни. Культура, туризм, спорт і розваги втрачають доходи та можливість для розвитку, повідомили раніше в організації з питань освіти, науки й культури ЮНЕСКО.

Війна, розпочата варварською Росією, знищує культурну спадщину України в масштабах, небачених з часів Другої світової війни.

Про це пише видання Newsweek. Як ідеться в дослідженні міжнародної групи, опублікованому в журналі Antiquity, щоб зрозуміти, як знищується культурна спадщина, необхідна оцінка з місця.

Професор антропології Університету Нотр-Дама Ян Куйт розповів журналістам, що існує гостра потреба систематично відвідувати місця з пошкодженими культурними об’єктами. Група відвідала звільнені райони навколо Києва та Чернігова, щоб оцінити шкоду, завдану культурним об’єктам.

У матеріалі йдеться про те, що вчені з’ясували, що завдані збитки набагато серйозніші, ніж передбачалося раніше. «Наше дослідження показує, що на звільнених територіях, таких як Чернігівщина, росіяни атакували культурні об’єкти, зокрема бібліотеки та церкви. Багато з цих споруд або зруйновані, або зазнали серйозної шкоди», — сказав Куйт.

За словами професора Куйта, у рамках дослідження часто відбуваються розкопки. Військові дії також знищують те, що перебуває під землею — середньовічні цвинтарі та залишки поселень бронзового століття. Проте, як зазначили дослідники, їхня робота обмежується лише звільненими від росіян територіями. Вони не можуть працювати в зоні бойових дій. Там рівень збитків, імовірно, значно вищий.

Схожі публікації

Залишити коментар