“У нас є амбіція – загалом до 5-7 років завершити розмінування всієї території України”, – український прем’єр-міністр Шмигаль

від Стожари

Після завершення війни українська влада хоче розмінувати всю територію країни протягом 5-7 років. Для досягнення цієї мети держава працює з міжнародними партнерами.

Очільник уряду Денис Шмигаль додав, що Україна створила необхідну інфраструктуру для гуманітарного розмінування. За словами Шмигаля, всі державні інституції працюють над вирішенням цієї проблеми, а координує цей процес перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко.

Про це повідомляє Укрінформ.

Прем’єр-міністр поінформував, що Україна готується до міжнародного форуму щодо гуманітарного розмінування, який відбудеться в жовтні 2023 у хорватському Загребі. Під час цього заходу українська влада вкотре скоординується з партнерами у відповідній сфері, додав він.

Україна, на жаль, зараз є лідером за кількістю замінованих земель, але я вас переконую, що Україна буде лідером в частині гуманітарного і загалом розмінування. За оцінками вчених, нам потрібні десятки, а може й сотні, років, якщо брати стандартні технології розмінування. У нас є амбіція — завершити розмінування масштабних аграрних земель упродовж 3 років після визволення територій. І загалом — до 5-7 років завершити розмінування всієї території України”, — додав глава уряду.

Шмигаль наголосив, що для досягнення цієї мети Україна активно працює з міжнародними партнерами і технологічними компаніями. “Ми будемо використовувати для цього дрони, як сучасні технології. Уже опрацювали з партнерами залучення гуманітарної допомоги, додаткових машин, роботів. Уже розпочинаємо будівництво українських розмінувальних машин для наших аграріїв. Це все в роботі”, — розповів він.

Водночас Прем’єр-міністр повідомив, що наразі обстежено 190 тисяч гектарів сільгоспземель із першочергових 470 тисяч гектарів, які визначено пріоритетними для розмінування. Як повідомлялося, станом на березень 2023 року загальна площа замінованих територій в Україні внаслідок російської агресії становила 174 тисяч квадратних кілометрів.

Схожі публікації

Залишити коментар