Затверджена освітня програма з вивчення предметів українознавчого компонента для дітей, які перебувають за кордоном

від Стожари

Міністерство освіти і науки України затвердило типову освітню програму, яка передбачає вивчення предметів українознавчого компонента для дітей, які перебувають за кордоном і навчаються в місцевих школах. Ця програма є частиною плану МОН щодо зменшення навчального навантаження на українських дітей за кордоном. Адже чимало з них навчається в місцевих школах, продовжуючи здобувати українську освіту дистанційно.

Щоб позбавити цих учнів потреби навчатися у двох школах одночасно, раніше міністерство рекомендувало (наказ від 15 травня 2023 року № 563) закладам освіти зараховувати оцінки за предмети, які вивчаються і в закордонних, і в українських школах, переводячи їх на 12-бальну або двобальну шкалу (“зараховано” / “не зараховано”). Водночас учнівство мало пройти річне оцінювання з предметів, які не вивчають в закордонних школах, — українських мови, літератури й історії, а також географії, громадянської освіти й захисту України.

Тепер міністерство планує офіційно запровадити модель, за якою учні за кордоном зможуть складати для річного оцінювання тільки предмети українознавчого компонента й матимуть змогу вивчати їх дистанційно у спеціально визначених школах. За інші предмети, такі як математика, природничі науки тощо, українська школа виставлятиме оцінки відповідно до довідки із закордонної школи.

Ця типова освітня програма містить:

  • перелік предметів й інтегрованих курсів навчального плану типових освітніх програм України, вивчення яких не передбачено навчальними планами закордонних закладів освіти;
  • рекомендований розподіл кількості навчальних годин на тиждень для вивчення предметів навчального плану;
  • додаткові години для проведення індивідуальних консультацій та групових занять, які можна використати для організації коригувального навчання;
  • вимоги до осіб, які можуть здобувати освіту відповідно до цієї програми;
  • рекомендовані форми організації освітнього процесу;
  • опис інструментарію оцінювання.

Детальніше про освітню українознавчу компоненту для дітей, які перебувають за кордоном за посиланням.

Схожі публікації

Залишити коментар