Масштаб і ступінь знищення української культури можна буде побачити після деокупації, – МКІП

від Стожари

Росія віками руйнувала й калічила культуру України. А з часу повномасштабного вторгнення 24.02.2023, російські війська нищать унікальні пам’ятки архітектури, мистецтва та історії України вже відкрито – ракетами, бомбами, артилерійськими обстрілами.

Внаслідок російської агресії в Україні пошкоджені 664 об’єкти культурної спадщини. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики в Telegram. Відомство продовжує фіксувати пошкодження та руйнування об’єктів культурної спадщини.

«Повну картину ми зможемо побачити вже після завершення війни і тільки після того, коли більша частина зон бойових дій буде розмінована й стане безпосередньо доступна для дослідників», – зазначила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Станом на 25.06.2023, за даними обласних військових адміністрацій, зафіксовано пошкодження або руйнування понад 664 об’єктів культурної спадщини, без урахування об’єктів культурної інфраструктури, таких як бібліотеки або інші заклади, що розміщувалися в сучасних будівлях.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, за даними ОВА, повністю зруйновано щонайменше 24 пам’ятки, частково пошкоджено 523, ступінь пошкоджень 115 пам’яток потребує уточнення. Україна співпрацює з ЮНЕСКО в контексті збереження своєї культурної спадщини та притягнення до відповідальності Росії за її пошкодження та знищення.

Схожі публікації

Залишити коментар