Вибухотехніки продовжують знешкоджувати міни, які потрапили у Дніпро та Чорне море

від Стожари

Через розлив води після руйнування Каховської греблі російські міни рознесло на тисячі кілометрів вздовж Дніпра та аж до Чорного моря. Понад 80 небезпечних предметів українські фахівці-вибухотехніки уже виявили та знешкодили. Але роботи ще тривають.

Уряд оперативно відреагував на цю надзвичайну ситуацію. До обстеження та очищення підтоплених територій залучили більш як 100 фахівців. Вони перевірили понад десять кілометрів доріг, територію площею у 650 гектарів та два мости”, – про це заявила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час зустрічі 29.06.2023 із членами Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни: ексвіцепрем’єр-міністром та колишнім міністром закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем, віцепрезиденткою Європейського парламенту Гайді Гауталою, Президенткою Ірландії в 1990–1997 роках Мері Робінсон та екоактивісткою Гретою Тунберг.

За словами Юлії Свириденко, у планах Уряду протягом наступних 10 років – повернути у використання 80% потенційно забруднених небезпечними предметами українських земель. Впоратися з цим викликом вже зараз допомагають західні партнери.

Завдяки їх підтримці над знезараженням української землі нині працюють близько 3000 саперів і 20 механізованих машин для розмінування. Втім, цього недостатньо. “Нам додатково потрібні понад 80 машин для розмінування, понад 500 автівок для перевезення саперів, стільки ж – для вивезення небезпечних предметів на утилізацію, а ще – більше ніж 1000 міношукачів”, – зауважила Перший віце-прем’єр-міністр України.

Юлія Свириденко також розповіла, що питання гуманітарного розмінування стало одним з ключових на Ukraine Recovery Conference, яка минулого тижня відбулася у Лондоні. На полях конференції українські та закордонні виробники спеціальної техніки підписали меморандуми про співпрацю. Зокрема, з хорватською корпорацією “DOK-ING d.o.o.” та данським виробником HYDREMA. За словами Юлії Свириденко, ці домовленості сприятимуть локалізації виробництва машин для розмінування в Україні, а відповідно – допоможуть пришвидшити обстеження наших територій.

Схожі публікації

Залишити коментар