Українські аграрії під час російської агресії й надалі прагнуть нагодувати світ

від Стожари

Україна, багата родючими землями та працьовитими людьми, житниця для багатьох країн світу. Так, за підсумками 2021 року український внесок у світовий ринок продовольства був еквівалентний харчуванню близько 400 мільйонів людей без врахування власних громадян. Для порівняння, два десятки років тому Україна була здатна нагодувати лише 40 мільйонів людей у світі.

У березні 2022 року обсяги експорту вітчизняної агропродукції впали до менше, ніж півмільйона тонн, коли до війни місячний показник складав близько 7-8 млн тонн – морські шляхи, які в мирний час були основним каналом постачання продовольства з України до світових ринків, заблоковували російські терористи.

Ковтком свіжого повітря як для іноземних партнерів, так і для українських аграріїв та експортерів стали запроваджені в травні Єврокомісією “Шляхи солідарності”. Ця програма дозволила прискорити вивіз продовольства і спростила роботу митниць між Україною та європейськими країнами.

В липні Україна, держава-терорист Росія за посередництва Туреччини підписали окремі угоди з ООН про відновлення експорту української аграрної продукції Чорним морем на 120 днів. Щоправда долучили до цього “зернового коридору” лише три українські порти – Чорноморськ, Одесу та “Південний”. І вже у вересні, за підрахунками Міністерства інфраструктури, морськими шляхами було експортовано близько 4 млн тонн агропродовольства, що майже відповідало довоєнним показникам.

Тепер перед Україною та цивілізованим світом стоїть завдання у черговий раз продовжити “зернової угоди”, щоби вона працювала до кінця 2023 року, чи української Перемоги над рашистами.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що вторгнення окупантів завдало катастрофічної шкоди навколишньому середовищу не тільки України, а й Європи.

Схожі публікації

Залишити коментар