Виставку дитячого малюнка “Мамо, я не хочу війни” презентували тепер і у Львові

від Комарі Альберт

У Львові в межах польсько-українського проєкту “1939-45 Польща/2022 Україна” відкрили виставку “Мамо, я не хочу війни!”, яка встигла до цього відвідати більше двадцять міст світу.

Війна — це завжди біль, страждання та втрати. Але найвразливішими під час війни є діти. Вони часом не до кінця розуміють все, але дуже гостро відчувають.

Війна позбавляє їх щасливого дитинства, а іноді й життя. Діти бачать війну без прикрас. На їхніх очах ворожі ракети руйнують школи, дитячі садки, лікарні, житлові будинки, у них перед очима помирають рідні й друзі. Свої почуття, емоції, переживання вони часто передають через малюнки.

Виставку дитячого малюнка “Мамо, я не хочу війни” презентували тепер і у Львові

Твори, представлені на експозиції, є своєрідним криком душі українських дітлахів, які зіткнулись із жахами війни на власній землі в 2022 році. Крім юних українських авторів, на виставці представлені роботи, намальовані у 1946 році дітьми з Польщі, які також пізнали трагедію воєнного життя. 

«У 1945-46 роках, після перемоги над нацизмом у Європі, Міністерство освіти Польщі попросило дітей намалювати свої спогади про війну. Через майже 80 років архівні роботи польських школярів доповнили малюнки дітей з України, які стали невинними жертвами рашистського терору в Європу», – зауважили куратори виставки.

“Це дуже зворушлива виставка, бо вона відображає дитячий погляд на війну. Війна для дитини означає одне й те ж, незалежно від того, коли вона відбувається. Помічаємо, що з часом відчуття малечі не змінюються, тому вона малює у різні роки одне й те саме – танки, ракети, літаки”, – розповіла Еліза Дзвонкєвіч, Генеральний консул Республіки Польща в м. Львові.

Виставку дитячого малюнка “Мамо, я не хочу війни” презентували тепер і у Львові - фото 2

Крім Львова, виставка вже експонувалася в Афінах, Берліні, Бухаресті, Вільнюсі, Ісламабаді, Канберрі, Мехіко, Нью-Йорку, Парижі, Таллінні та багатьох інших містах світу. 

Експозиція “Мамо, я не хочу війни!” триватиме до 8 листопада біля головного корпусу Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького.

Раніше ми також повідомляли, що 19 липня 2022 року в 20 містах Польщі відкрилася виставка дитячого малюнка «Мамо, я не хочу війни».

У Чехії, на території Меморіалу Другої світової війни проходила виставка дитячих малюнків «Мамо, я не хочу війни!». З експозицією можна було ознайомитися до кінця жовтня. Дана експозиція є частиною спільного польсько-українського проєкту «1939-45 Польща / 2022 Україна», який започаткували Державний архів Польщі та українська ініціатива “Mom, i see war – Мамо, я бачу війну”.

Схожі публікації

Залишити коментар