Дитячий погляд на дії росії можна побачити на виставці «Мамо, я не хочу війни» у Чехії

У чеському місті Лідіце, на території Меморіалу Другої світової війни відкрили виставку дитячих малюнків «Мамо, я не хочу війни!». З експозицією можна буде ознайомитися до кінця жовтня.

Про це повідомляється на офіційній Facebook-сторінці Посольства України в Чехії.

Зауважується, що дана експозиція є частиною спільного польсько-українського проєкту «1939-45 Польща / 2022 Україна», який започаткували Державний архів Польщі та українська ініціатива “Mom, i see war – Мамо, я бачу війну”.

«У 1945 році, після перемоги над нацизмом у Європі, Міністерство освіти Польщі попросило дітей намалювати свої спогади про війну. Через 77 років архівні роботи польських школярів доповнили малюнки дітей з України, які стали невинними жертвами рашистського терору в Європу», – повідомили у диппредставництві.

Виставку підготували «Меморіал Лідіце» в співпраці з Польським інститутом у Празі та Посольством України в Чехії.

Почесними гостями заходу стали вихованці освітнього центру «Kroky Dobra», що відкрився в Празі після початку російської агресії проти України, які виконали пісню «Не твоя війна». Після відкриття виставки присутні поклали квіти до меморіалу лідіцьких дітей, які стали жертвами нацистського режиму. 10 червня 1942 року гітлерівські війська зрівняли місто з земле і розстріляли 340 жителів Лідіц – 192 чоловіків, 60 жінок і 88 дітей.

«З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули щонайменше 382 українські дитини та понад 740 зазнали поранень різного ступеню тяжкості. Усі війни схожі в тому, що приносять з собою смерті невинних людей, страждання і біль. Ця виставка є тому найкращим свідченням. Водночас історії таких міст як польська Варшава і чеські Лідіце додають нам віри в перемогу й мирне майбутнє. Ми обов’язково переможемо і повернемо нашим українським дітям мирне і щасливе дитинство», – зазначила на відкритті перший секретар Посольства Тетяна Окопна.

Як повідомлялося, в Австралії змусили місцевого художника прибрати вуличний мурал “обійми воїна ЗСУ й російського окупанта”.

Схожі публікації

Залишити коментар