Пісня про Бандеру стала популярнішою не тільки в Україні, але і в світі

від Стожари

За кордоном композицію шукають іспанці, італійці та американці.

Уже кілька днів флешмоб під пісню “Батько наш Бандера” б’є будь-які рекорди по запитам в пошуковій системі Google. Цією композицією почали активно цікавитися не тільки українці, а й жителі інших країн.

На це вказують статистичні дані ресурсу Google Trends.

Так, за останні сім днів запит “батько Бандера” жителі Італії, Іспанії, Великобританії, Канади та США вбивали в інтернеті навіть частіше, ніж українці. Частота пошуку в цих країнах становила близько 2% від усіх “питань” всезнаючого Google.

Відомий український волонтер Мирослав Гай звернув увагу на те, що така популярність вітчизняного флешмоба не обійшла навіть російські ЗМІ. Це в черговий раз демонструє те, що в РФ будь-які спроби України відокремитися від російського культурного простору сприймаються негативно.

Повстанська народна пісня “Батько наш Бандера, Україна — мати” отримала друге життя завдяки флешмобу українських школярів в TikTok. Відео стають вірусними, створюються ремікси пісні, а соцмережі рясніють мемами. Не в захваті — тільки російські ЗМІ.

Вважається, що ця повстанська пісня була популярна на Галичині. У ній розповідається про пораненого повстанця, який воював з москалями.

За хештегом #батьконашбандера в TikTok можна знайти безліч відео. Ролики набирають сотні тисяч переглядів, а деякі — понад мільйон.

Спочатку учні записували відео в класах, роздягальнях, туалетах і шкільних коридорах.

А все почалось зі Львова. Напередодні Дня захисників і захисниць України четверо одинадцятикласниць львівської школи після уроку історії, на якому вони знайомилися із біографією провідника ОУН Степана Бандери, заспівали у класі такі рядки з пісні – «Батько наш – Бандера Україна – мати. Ми за Україну будем воювати». Школярки виклали відео у соціальну мережу TikTok, не сподіваючись, що воно спричинить такий галас, а тим паче реакцію у Росії.

Вірусні ролики привели до хвилі мемів і фотожаб у соціальних мережах.

Російські пропагандисти так само не залишилися в стороні українського флешмобу. Крім ряду публікацій на російських новинних ресурсах вірусним TikTok-роликам присвятили значний ефірний час програми “Время покажет” на “Первом канале” (випуск від 12 жовтня). Ведучі та гості передачі обурені популярністю пісні про “батька-Бандеру”.

Про відео під пісню «Батько наш – Бандера» одразу з’явилися фейки. Мовляв, учні його записали «щоб провчити вчительку-«вату», яка після цього відмовляється виходити на роботу».

Відзначимо, що Степан Бандера був лідером Організації українських націоналістів (ОУН), символіку якої, як і УПА, заборонили в Росії в 2014 році. За пропаганду “бандерівської” атрибутики там можуть оштрафувати і навіть заарештувати на строк до 15 діб.

Оригінальний текст пісні

Батько наш — Бандера, Україна — мати,

Ми за Україну будем воювати!

Ой, у лісі, лісі, під дубом зеленим,

Там лежить повстанець тяженько ранений.

Ой, лежить він, лежить, терпить тяжкі муки,

Без лівої ноги, без правої руки.

Як прийшла до нього рідна мати його,

Плаче і ридає, жалує його.

Ой, сину ж мій, сину, вже навоювався,

Без правої ручки, без ніжки зостався.

Мами ж наші, мами, не плачте за нами,

Не плачте за нами гіркими сльозами.

Батько наш — Бандера, Україна — мати,

Ми за Україну будем воювати!

А ми з москалями та й не в згоді жили,

На самого Петра у бій ми вступили.

Москалі тікали, аж лапті губили,

А наші за ними постріли били.

Батько наш — Бандера, Україна — мати,

Ми за Україну будем воювати!

Ой, як мати сина свого поховала

На його могилі слова написала.

На його могилі слова написала:

Слава Україні! Всім героям слава!

Схожі публікації

Залишити коментар