Український легкоатлет Цвєтов відмовився фотографуватися та обійматись з росіянами на Паралімпіаді-2020

від Стожари

Після фінального забігу на 100 метрів українець Цвєтов, який здобув срібну медаль, опинився на одному п’єдесталі з двома представниками Паралімпійського комітету Росії – Дмитром Сафроновим і Артемом Калашяном.

Російські спортсмени закликали українця обійнятись та зробити спільне фото на п’єдесталі, але український спортсмен не погодився і залишився стояти осторонь. У підсумку росіяни зробили фото удвох. Росіян це обурило.

“Хтось вбачає в цьому неповагу до конкурентів. А хтось вбачає повагу до України. Кожному своє… З Україною в серці”, – прокоментував ситуацію Цвєтов на своїй сторінці в Фейсбук.

Цвєтов Ігор  — український легкоатлет, майстер спорту України, дворазовий чемпіон літніх Паралімпійських ігор 2016 року, чемпіон світу 2019 року у бігу на 100 та 200 метрів.

На Паралімпіаді в Токіо українець був ще до старту одним з фаворитів і зрештою виграв “срібну” медаль на дистанції на 100 метрів.

“Хочу вибачитися перед Україною, що не приніс золота в скарбничку”, – прокоментував свій результат спортсмен.

В українського спортсмена складна життєва ситуація. Народився в 1994 році в Миколаєві. В 13 років він травмувався під час катання на роликах. В лікарні сказали, що не ніколи не зможе ходити, поставивши діагноз параліч ніг. Завдяки реабілітації та силі характеру заново навчився ходити. Займається легкою атлетикою у Миколаївському регіональному центрі з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”.

В забігу на 100 метрів на Паралімпіаді в Ріо у кваліфікації Ігор Цвєтов встановив новий світовий рекорд  – 12,22 секунд. На Чемпіонаті світу з легкої атлетики в 2019 році переміг з результатом 23,04. Це теж світовий рекорд. 

Нагороджений Орденом “За заслуги” III ст. за досягнення високих спортивних результатів на Паралімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро.

На Росії вже “горить”… Депутат Держдуми Дмитро Свищьов відреагував одним з перших.

“Українських атлетів просто залякали. Я навіть не знаю, як це коментувати. Якщо вони не хочуть брати участь в змаганнях – нехай не беруть участь. Якщо у тебе неприязнь до Росії – не виходь на старт. Неподобство! Міжнародний паралімпійський комітет повинен відреагувати на цю неприховану провокацію”, – сказав Свищьов.

На Паралімпіаді в Токіо Цвєтов стартуватиме ще на дистанції 200 метрів.

Схожі публікації

Залишити коментар