Україна – єдина держава, чий герб є в соборі Святого Петра в Римі!

від Стожари

У Ватикані заборонена символика інших держав (окрім Ватикану), але у соборі Святого Петра в Римі є так званий вівтар святого Еразма, з боків якого знаходяться мозаїчні зображення святих Володимира і Ольги. Цікавинкою є те, що мозаїчне зображення св. Володимира, декороване золотим тризубом на синьому фоні.

Мозаїки святих хрестителів Русі-України були подаровані собору святого Петра, українським греко-католицьким священиком Василем Лостеном з американського міста Стамфорд, на честь тисячоліття хрещення Руси-України та на знак єдності українського народу із Римським Престолом. Мозаїки стали одним із символів належності у св. Хрещенні українського народу до великої Христової сім’ї – Католицької Церкви.

Читайте також: На міжнародній виставці у Ватикані вперше представили український різдвяний вертеп

Автором мозаїк став італійський художник професор Уго Маццеі. Обидві мозаїки створювалися одночасно під керівництвом професора Вірджиліо Кассіо, технічного директора Ватиканської студії мозаїки. Роботи були закінчені 17 серпня 1989 р.

Як відомо, святі Володимир і Ольга належать до святих єдиної церкви, тобто до розколу 1054 року. У цьому сенсі вони не є чисто православними святими і шануються також католицькою церквою.

Зображення св. Володимира оздоблене зображенням золотого тризуба на синьому тлі, над тризубом невеличкий золотий хрестик. Розмістити тризуб дозволило те, що на той час Україна не була самостійної державою. Отож, тризуб був лише національним знаком та знаком князя Володимира, але не державним гербом. Після проголошення незалежності України він став гербом України. Так Україна стала єдиною державою у світі (звісно, окрім Ватикану), чий герб зображено у соборі св. Петра в Римі.

Читайте також: В архівних збірках Ватикану виявили раніше невідомі документи, які допоможуть у визнанні Андрея Шептицького Праведником світу

Разом з тим, жодних згадок про мозаїки Володимира та Ольги практично немає в путівниках і вони не призначені для загального огляду, оскільки ця капела, розташована за знаменитою статуєю святого Петра та відведена для сповідей і закрита для туристів.

Однак сам факт, що в головному католицькому храмі є зображення наших святих, та ще й зображення тризуба, є гідним уваги.

Першого жовтня 1989 року Папа Римський Іван Павло II посвятив мозаїки свв. Володимира і Ольги в Соборі святого Петра.

У своєму зверненні до українських прочан з нагоди посвячення мозаїк, Іван Павло II підкреслив важливість події Хрещення для українського народу:

«На повсякчасну пам’ять Тисячоліття Хрещення Київської Русі ви схотіли залишити в Соборі Св. Петра в Римі Ікони святих Володимира й Ольги, Хрестителів вашого народу…

Місце розположення цих нових мозаїк є справді вдале – близько образів Святих Кирила і Методія та близько мощів Святого Йосафата… Ми посвятили ці мозаїки благодаттю Пресвятого Духа й окропленням води свяченої, щоби всі віруючі, дивлячись на них, прославляли одного в Тройці Бога і, щоб ставались подібними до тих святих Угодників, просвітителів Київської Русі…

Вділяємо вам наше Апостольське благословення, яке поширюємо на всіх віруючих українців, на Церкву та на весь український народ». (Сівач, 24 Вересня, 1989, ст. 8-9 та Сівач, 26 листопада, 1989, ст. 7.).

Схожі публікації

Залишити коментар