З Туреччини до України передали понад 6 тисяч копій історичних документів

від Стожари

Державна архівна служба України за сприяння Міністерства закордонних справ України та Посольства України в Турецькій Республіці отримала від турецької сторони цифрові копії документів з української тематики, виявлених та виготовлених відповідно до положень Протоколу про співробітництво між Державною архівною службою України та Дирекцією державних архівів при Президенті Турецької Республіки.

Про це повідомляє Державна архівна служба України.

Отримані копії документів охоплюють період історії українсько-турецьких відносин, починаючи з 15 століття і до 1990-х років та налічують 6767 копій.

Читайте також: Україна і Туреччина домовились розвивати туризм

Цифрові копії передано до Центрального державного електронного архіву України для їх оприлюднення на офіційному вебпорталі Державної архівної служби України та вебсайті ЦДЕА України.

Читайте також: У Туреччині знайшли листи Роксолани і підпис Дорошенка

Читайте також: Черговий фейк Російських ЗМІ про “турецький Крим” спростував посол України в Туреччині

Отримані документи складено турецькою та іншими мовами, Державна архівна служба України залучить до перекладу їх заголовків та вивчення їх змісту науковців, які досліджують історію України в турецьких архівах.

Нагадаємо, в Османському архіві в Туреччині знайшли важливі історичні документи, зокрема – договір з підписом козацького гетьмана Петра Дорошенка та листи Роксолани.

Як повідомлялося, раніше у Туреччині також віднайшли оригінали грамоти Скоропадського та Брест-Литовського договору, яким чотири країни – Австро-Угорщина, Болгарія, Німеччина і Туреччина – визнали суверенітет УНР.

Схожі публікації

Залишити коментар