В Австрії пластуни знайшли могилу легендарного сотника Армії УНР Михайла Шила

від Стожари

В Австрії у рамках проєкту пластунів «Врятуй могилу героя» вдалося віднайти могилу легендарного сотника Армії УНР Михайла Шила.

Про це повідомляється на сайті «Український пласт».

“Сотник Шило – найхоробріший старшина одного з найстаріших кінних полків нашої армії… з перших днів національної боротьби був в лавах українського війська… [серед] 8 000 козаків Українського імені Гетьмана Полуботка полку в Київі було всього 7 старшин, до яких належав і Шило” – так характеризувала визначного ветерана визвольних змагань редакція часопису “Немізіда” (Варшава, 1936).

Читайте також, про забутого борця за Україну, Максима Славинського затриманого у Празі радянськими спецслужбами за українську мову.

Могила сотника Михайла Шила на українській дільниці Центрального кладовища м. Ґрац (Австрія) 

Михайло Шило з честю пройшов усі визвольні змагання 1917-1920 років. Воював із більшовиками в січні 1918 року за рідне місто Київ. Воював до останніх регулярних боїв тодішньої російсько-української війни.

Читайте також: У Вінниці виявили чи не найбільше в Україні поховання вояків Української Галицької армії та УНР

11 листопада 1920 року під Котюжанами на Вінничині сотник Шило із 12-ма своїми відчайдухами атакував батальйон більшовиків. Результат відважної атаки: в полон до Армії УНР потрапили 272 червоноармійці, здобуто три сотні рушниць, багато набоїв і кілька возів бойового обозу.

Раніше ми повідомляли, що у Відні на Мацлайнсдорфському лютеранському цвинтарі австрійські пластуни відшукали могилу начальника штабу корпусів Української галицької армії Фердинанда Льонера.

Схожі публікації

Залишити коментар