За участь у боях на Донбасі бойовику з Чехії загрожує 16 років тюрми

від Стожари

У Чехії прокуратура висунула звинувачення 26-річному громадянину країни у терористичній діяльності на Донбасі та вимагає засудити його до 16 років позбавлення волі.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс у Facebook.

За його словами, чеська юстиція продовжує системно переслідувати тих громадян Чехії, які брали участь у бойових діях на боці росії на окупованому Донбасі.

Вже є кілька судових вироків, ціла низка справ перебуває на стадії розслідування або пред’явлення обвинувачення.

Серед останніх, кому було пред’явлене таке обвинувачення – 26-річний Лукаш Н. з Карлових Варів, який у 2015-2016 рр. воював проти ЗС України у складі незаконних військових формувань. Зокрема, як зазначається в обвинуваченні, він «пройшов навчання, був озброєний та оснащений військовими формуваннями сепаратистських структур, виконував різні військові завдання, такі як розвідка, охорона і патрулювання, а також брав участь у боях проти українських військових з наміром завдати їм поранення або смерть». На думку прокурора, Лукаш Н. вчиняв згадані дії свідомо, а під час військових дій навіть був поранений і декілька тижнів провів у лікарні.

Прокурор підкреслює, що збройні формування, які діють на сході України, можна охарактеризувати як квазі-воєнізовані підрозділи, що вчиняють систематичні організовані насильницькі злочини, які за своїм характером відповідають визначенню теракт. Саме за участь у терористичній діяльності обвинувачення пропонує засудити Лукаша Н. до 16 років позбавлення волі.

Хоча обвинувачений в ході розслідування й відмовлявся давати показання, однак наявні у слідства докази у вигляді фотографій і відео, зроблених ним на мобільний телефон, є достатніми підставами для передачі справи до суду. На одному з таких відео він в дусі переважної більшості жертв російської пропаганди зізнається, що пішов воювати проти «українських фашистів».

Російське зомбування негативно позначилося й на психіці цього громадянина. За свідченнями його дівчини, після повернення додому Лукаш Н. дуже змінився – «став агресивним, страждав від кошмарів, вночі під подушкою тримав ніж, видавав звуки, схожі на звуки з фільмів жахів», через що був змушений звернутися до психіатрів.

“Ніяк не заперечуючи того факту, що глибоке занурення у «рускій мір» може спричинити серйозні проблеми для здоров’я, все ж сподіваюся, що ці проблеми не завадять чеському правосуддю призначити Лукашу Н. за його злочини справедливе покарання”, – підкреслив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Схожі публікації

Залишити коментар