У цей день, 1898 року народився Микола Васильович Кричевський

від Стожари

24 листопада – у Харкові народився Микола Кричевський, живописець, графік та театральний декоратор, віртуоз-аквареліст міського краєвиду, який створив майже 7 тис. творів.

Згадуючи про відому українську мистецьку династію Кричевських, усі майже завжди уявляють собі її засновників – братів Василя і Федора Кричевських. Безперечно, вони стали тими діячами, чий внесок в українське мистецтво ХХ ст. важко переоцінити. Проте в тіні своїх великих предків завжди недооцінено залишається молодше покоління династії, зокрема, Микола Кричевський (1898-1961), який, до речі, народився саме в цей день, 24 листопада.

Він був сином відомого художника Василя Кричевського від першого шлюбу. Початки художньої освіти отримав у батька, згодом навчався у Києві та працював у театрі Миколи Садовського. Разом з акторами вирушив у європейське турне. Деякий час навчався в художньо-промисловій школі у Празі. 1929-го виїхав до Парижа, де прожив майже усе життя.

Спершу життя не складалося: Кричевський не міг знайти роботу, а галереї не цікавились його картинами, грошей катастрофічно не вистачало, заробітком на проживання стало копіювання творів великих художників у Луврі. Випадок звів Кричевського з Володимиром Райкісом – емігрантом з Одеси, який був директором галереї «Зак» у Парижі. Райкіс купував у художника акварелі, щоб той мав кошти на прожиття та не впадав у відчай. Проте згодом Микола ввійшов у коло місцевої громади «Українська група», долучився до їхніх виставок в галереї Леона Марсея на набережній Вольтера та в «Студіо 28» на Монмартрі. Згодом Кричевському вдалося завоювати прихильність французьких поціновувачів мисецтва своїми акварелями Парижу та Венеції. Далі посипалися замовлення на створення театральних декорацій до вистав у паризьких театрах й пропозиції ілюструвати книги: найвідомішою роботою Миколи в цьому жанрі стало створення рисунків до видання «Тараса Бульби» Гоголя французькою мовою.

У цей день, 1898 року народився Микола Васильович Кричевський

Акварель Миколи Кричевського “Париж, Сена”, 1950, папір. акварель, 35 х 44,5 см.

Працював над ілюстраціями та оформленням книжок, зокрема ілюстрував французький переклад «Тараса Бульби» Миколи Гоголя. Виготовляв театральні декорації. Він працював в різних техніках – акварель, гуаш, олія, пастель та дереворит. Найулюбленішою технікою була акварель.

Мистецьку діяльність Кричевського перервала Друга світова війна, художник пішов добровольцем у французьку армію, де став кухарем. Його борщ із салом смакував солдатам.

У цей день, 1898 року народився Микола Васильович Кричевський - фото 2

Микола Кричевський у майстерні.

З поверненням до Парижа по завершенню війни Микола продовжив займатися мистецтвом – писати акварелі набережної Сени та Новий Міст, які залишалися його найулюбленішими сюжетами впродовж багатьох років, а техніка акварелі, поєднана з тонкою підводкою тушшю, назавжди стала його мистецькою візитівкою. Після війни побачився з батьком, який з родиною опинився у Парижі. Після 25-ти років розлуки це була значна подія. Протягом цих років Кричевський підтримував зв’язок з матір’ю. Він надсилав їй листи та картини.  Протягом 1950-х Кричевський частенько подорожував до США та Канаді, домовляючись про персональні виставки. Йому подобалось приїздити до зведених сестри і брата, які жили в США. Планував на старість переїхати до Америки і жити у сестри. Особливе місце в його серці займала Венеція. Сюди він приїздив щовесни. Париж і Венеція були його улюбленими містами. 1961-го  Микола Кричевський востаннє побував у Венеції.

У цей день, 1898 року народився Микола Васильович Кричевський - фото 3
Зліва направо: Василь Васильович Кричевський, його дружина Олена Євгенівна Кричевська й брат Микола Васильович Кричевський, що приїхав з Парижа відвідати брата. Каліфорнія, США. 1956.

Художник любив подорожувати, щороку відвідував з пленерами Венецію, США, Канаду, цінував підтримку родини – брата Василя (Молодшого) й сестри Марії, французьких друзів – письменника Шарля де Пейре Шаппюї й сенатора Ружа Ляшевра, а також директора паризької галереї «Зак», емігранта з Одеси Володимира Райкіса. Проте за іронією долі серце художника зупинилося, коли нікого з друзів поруч не було… Тяжка хвороба вклала його на операційне ліжко. В лікарні стався серцевий напад, якого художник не витримав.

У цей день, 1898 року народився Микола Васильович Кричевський - фото 4

Акварель Миколи Кричевського “Венеція”, 1952, папір, акварель, 48х59 см.

Спадщиною Миколи Кричевського довгий час опікувалася його сестра Марія Кобахідзе, згодом ці обов’язки перебрала на себе його учениця й племінниця Катерина Кричевська-Росандіч, яка після посмертної виставки робіт мистця в Нью-Йорку передала їх в Україну, зокрема й до Музей української діаспори.

Схожі публікації

Залишити коментар