Науковці попереджають про небезпеку вулканів під Антарктидою

від Стожари

Найнебезпечніший з точки зору дрімаючих вулканів регіон Землі – це Антарктида. Вулкани Антарктиди, якщо стануть активними, можуть зробити Землю непридатною для життя.

Такий висновок зробили вчені, які вивчають землі континенту, пише gazeta.ua з посиланням на видання Express.

Науковці виявили понад 100 сплячих вулканів під крижаним покривом континенту, що зробило його найбільшим вулканічним регіоном на Землі. Знахідка стала особливо важливою, тому що активність цих вулканів могла мати вирішальні наслідки для решти планети. Якщо станеться виверження, це може ще більше дестабілізувати деякі з льодових щитів регіону, які вже постраждали від глобального потепління.

“Ця величезна крижана пустка знаходиться на вершині вулканічного хребта. Антарктида – найхолодніший континент на Землі, і це досить загадково. Ми не знали, що під нею були поховані діючі вулкани до 2013 року, коли вчені випадково виявили дві групи невеликих землетрусів”, – кажуть автори дослідження.

Загалом вдалося знайти відразу 138 вулканів під льодом.

“Це тільки ті, про які ми знаємо … Ми не будемо мати справу з вулканічними газами, що виходять на поверхню, як мінімум, до першого виверження. Але така подія може мати руйнівні наслідки для решти світу”, – попереджає вчений.

Множинні виверження вулканів можуть розбудити понад 100 інших вулканів і дестабілізувати весь регіон.

“Якщо лід розтане, це підніме глобальний рівень моря приблизно на 60 метрів, що призведе до уповільнення руху великих штормів і випадання великої кількості дощу. Урагани і тайфуни сіють хаос на поверхні Землі. Ми будемо спостерігати тисячі смертей і штормів, що зносять з лиця Землі міста”, – додали дослідники.

Виверження антарктичних вулканів, якщо таке станеться, принесе світу не просто якісь неприємності, а справжню біду – новий Всесвітній потоп.

Схожі публікації