Сьогодні роковини початку розстрілів української еліти в урочищі Сандармох. Остання адреса…

від Стожари

У свідомості багатьох українців слово “Соловки” досі викликає жах.  Сандармох є місцем масового розстрілу 1111 з 1116 в’язнів соловецького етапу 1937 року. 

Їхні імена залишились тільки в пожовтілих теках в архівах російської спецслужби. 

27 жовтня 1937 року в сосновому лісі неподалік міста Мєдвєж’єгорськ почали звучати постріли у політичних бранців з так званого “соловецького етапу”.

Сандармох – лісове урочище в Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія, за 19 км від м. Медвеж’єгорськ, неподалік міста Повенець. Урочище Сандармох у Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія стало місцем поховання для в’язнів Соловецьких таборів, яких знищували на материку, а також в’язнів Біломорсько-Балтійського каналу. Там на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей. 27 жовтня, а також 1-4 листопада 1937 року тут розстріляли 1111 осіб, серед яких близько половини – росіяни, 163 українці, 135 євреїв, 40 білорусів, 31 німець, 30 поляків…

Серед тисяч, хто назавжди лишився в холодній карельській землі, були тисячі українців.

Не тільки “соловчан” – знаменитих письменників, державних діячів, священиків – але й безіменних селян.

3 листопада 1937 року в карельському урочищі Сандармох було розстріляно Леся Курбаса, Валер’яна Підмогильного, Миколу Зерова, Миколу Куліша та інших найяскравіших представників української культурної еліти.

Убивства здійснено «на честь двадцятої річниці Великої Жовтневої соціалістичної революції». Вирок виконав майор НКВД Матвєєв. З 27 жовтня по 4 листопада 1937 року він, переважно власноруч, убив пострілом в голову 1111 політв’язнів Соловецького табору. Серед них – 290 українських митців, письменників, учених, священнослужителів та державних діячів. 

Переважну більшість із них убито 3 листопада. 

Так комуністичний режим знищив еліту української нації. 

В Сандармосі обірвався земний шлях геніального режисера Леся Курбаса, драматурга Миколи Куліша, літераторів Миколу Зерова, Мирослава Ірчана, Григорія Епіка, Павла Пилиповича, Валер’яна Підмогильного, Михайла Ялового, міністра освіти УНР Антона Крушельницького, академіків Матвія Яворського та Степана Рудницького й інших визначних українців. 

Частину розстрільного списку опублікувала газета «День», а радіо «Свобода» розпочало спеціальний проект, присвячений пам’яті українців, убитих у Сандармосі. 

Загалом же за 15 місяців масового терору в 1937-38 роках в СРСР було ув’язнено чи депортовано понад 2 мільйона людей, з них 682 тисячі розстріляно. В Україні було знищено всіх, хто міг розвивати національну культуру чи бодай теоретично чинити опір режиму, і кого не встигли знищити під час війни 1917-22 років, репресій 1930 і наступних років і геноциду 1932-33. 

Пам’ятник невинно убієнним українцям в Сандармоху

Хрест убієнним синам України, встановлений у Сандармоху з ініціятиви української інтелігенції

Портрети українців, розстріляних в Сандармоху

Портрети українців, розстріляних в Сандармоху. На задньому плані — одна з ям, позначена традиційними в Карелії хрестами з дашками

Портрети українців, розстріляних в Сандармоху

Сандармох. Розстрільні ями. Фото Мирослава Перемийбіди, 2009

Схожі публікації

Залишити коментар