«Ми зазнали травми на чотири покоління…»: Наслідки інформаційної агресі РФ проти України

У Харківському університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба пройшов науковий семінар «Інформаційна агресія Російської Федерації проти України».

Про це розповідає Аrmyinform.

В заході взяли участь представники наукових установ, вищих навчальних закладів сектору безпеки та оборони України й закладів вищої освіти. Деякі доповідачі проводили виступи з допомогою відеоконференцзв’язку.

Вітальним словом семінар відкрив заступник начальника ХНУПСу з морально-психологічного забезпечення полковник В’ячеслав Лук’яненко, який наголосив на важливості комплексної протидії інформаційним загрозам:

“В умовах бойових дій на Сході України, що тривають, ще мають місце випадки дезорієнтованості та інформаційного вакууму серед особового складу. В окремих підрозділах відсутня дієва система упередження та своєчасного реагування військових посадових осіб на неправдиві або дискредитаційні повідомлення, що з’являються в засобах масової інформації навколо діяльності підпорядкованих військ”.

Полковник підкреслив, що визначена проблема потребує напруженої спільної роботи представників вищої освіти, наукових, науково-дослідних установ, органів військового управління та військових частин.

Серед тем і презентацій семінару учасники обговорили, зокрема, деструктивний вплив соцмереж на інформаційну безпеку людини та суспільства.

“З допомогою соціальних мереж здійснюється не тільки інформування, а й маніпулювання свідомістю людей, розповсюдження чуток і неправдивих матеріалів, провокування агресивної поведінки та підбурювання окремих груп населення до протиправних соціально-небезпечних дій”, – наголосив Юрій Калиновський, доктор філософських наук, професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

На думку Юрія Калиновського, задля мінімізації таких загроз держава має зайняти більш жорстку позицію й вимагати від соцмереж дотримання певних правил.

Під час семінару розглянули основні проблеми та негативні наслідки  інформаційної агресії РФ.

“Ми зазнали травми на чотири покоління, – зазначив Олександр Курбан, доцент Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Україна ще кілька десятиліть відхаркуватиме всі ці інформаційні наративи й інформаційні атаки так званого “русского міра”.

На завершення учасники семінару визначили заходи посилення інформаційної безпеки особового складу військових підрозділів і населення. Також вирішили продовжити наукове обговорення проблем інформаційної безпеки під час міжнародної науково-практичної конференції «Сучасна війна: гуманітарний аспект», що відбудеться у ХНУПСі навесні 2021-го.

Як повідомлялося, слідчі ДБР виокремили 5 основних епізодів злочинної окупації Криму.

Схожі публікації

Залишити коментар