У Києві пройшла аномальна гроза та розквітли каштани

У Києві та області ввечері в середу, 7 жовтня, пройшов сильний дощ, який супроводжувався сильними гуркотом грому і яскравими спалахами блискавок, як в травні місяці. Відзначимо, що грози восени – нехарактерне явище. Однак в жовтні-листопаді грози зрідка трапляються, переважно через зустрічі теплих і холодних мас повітря.

Про це повідомляє ТСН.

Народний синоптик пояснює: гроза і грім – це зовсім не осінні явища. Але, з огляду на аномально тепле літо – це цілком нормально. Спеку влітку і грозу в жовтні викликали планети і антициклон. Таке трапляється раз в чверть століття.

“Всі планети разом були з Землею по одну сторону Сонця. Значить, тоді тиск на екватор занадто великий. І це спровокувало сильний рух теплого і вологого повітря, таким чином викликавши грозу”, – пояснює синоптик.

“У цьому році грози вже не буде. І похолодання таки незабаром настане. Правда, найближчим часом синоптики все ж прогнозують суху і теплу погоду. І кажуть, цілком можливо, що жовтень ще поб’є не один температурний рекорд. На вихідних синоптична ситуація у нас трохи зміниться і вже сонечка побільшає. У Києві опади припиняться. Загальна тенденція, що цієї осені температури будуть вище норми. Осінь досить тепла, але все одно можливі різкі похолодання”, – інформує синоптик.

Крім того, кияни помітили ще одне нехарактерне дня жовтня природне явище – у столиці квітне каштан.

Про це пише Вечірній Київ.

Повідомляється, що цвітіння помітили у районі станції метро Дорогожичі. Зазвичай ці дерева квітнуть навесні, у квітні-травні. Повторне цвітіння має кілька причин. Зокрема, це явище спостерігається серед тих дерев, які мають південне походження і нерідко цвітуть двічі на рік. Кінський каштан є саме таким видом. Ботаніки стверджують, що так спрацьовує генетична пам’ять.

Раніше ми розповідали про українську версію “Грети Тунберг” – школяра еко-активіста, який переймається проблемою утилізації сміття.

Схожі публікації

Залишити коментар