Українська версія “Грети Тунберг”: Школяр еко-активіст переймається проблемою утилізації сміття

Одинадцятикласника Ярослава Пісоцького з Полтавської області жителі сіл Жуки і Тахтаулове називають місцевою “Гретою Тунберг”.

Про еко-активіста розказали сюжеті ICTV у новинному випуску від 21 серпня.

Ярослав Пісоцький за власні гроші встановлює сміттєві баки і вчить селян сортувати відходи. На контейнери переробляє старі діжки.

Людям докучив сморід, адже селяни вимушені самостійно утилізувати сміття періодично спалюючи частину непотребу. Кучугури відходів роками гниють просто за соню метрів від сільради.

Хлопець не раз звертався до сільської ради, яка за десятки років навіть вивезення непотребу не організувала, не було й встановлено жодного сміттєвого бака. Та з 16-річним хлопцем і говорити ніхто нехоче, мовляв – молодий іще. Серкетар Тахтаулівської сільської ради Олександр Рубель хамськи ігнорує ініціативи молодого громадянина та не вважає за потрібне звітуватися про витрачені кошти, навіть коли звернення хлопця супроводжуються листами із 150 підписами місцевих жителів.

Та нащастя селяни еко-ініціативу школяра підтримують. У магазіні встановили контейнер для збору грошей, хтось допоміг зварюванням, а хтось відвозить відсортовані відходи на склад.

Батьки хлопця допомогли йому створити громадську організацію “ЗЕЛЕНІ ЕРИ”, для того щоб депутати сільради говорили зі школярем на рівних, та поважали громадську небайдужість, ініціативу і труд. Ярослав написав програму на 50тис.грн., щоб за бюджетні кошти організувати збір та вивезення сміття, але депутати від хлопця відмахнулися.

Проте, Ярослав не має наміру зупинятися – він підготував чергове звернення до сільради, додавши до кошторису й потребу придбати машину для переробки гілок на вторсировину. Якщо дипутати знову проігнорують звернення громадян, єко-активіст Ярослав Пісоцький буде просити допомоги у міжнародних донорів.

Як повідомлялося, також дуже актуальною проблемою лишається потреба відвести екологічне лихо від Карпатського регіону.

Схожі публікації

Залишити коментар