В Одесі майже 50 тисяч учнів залишилися без підручників українською мовою

В Одесі майже 50 тисяч школярів залишилися без підручників державною мовою. Переважно це учні з 5 до 9 класу, які раніше навчалися російською мовою. Попри перехід на державну, книжок українською поки що в регіоні бракує.

В питаннях “коли школярам чекати на підручники?” та “Як учні пристосовуються до двомовності?” рорзбирадася кореспондентка “5 каналу” Ольга Дунська.

Для прикладу на уроці геометрії в 9 класі одеської школи викладання тем проходить українською мовою, а підручники у дітей наявні лише – російською. Раніше ці учні вчилися мовою нацменшини – російською, а на державну перейшли лише цього року, але до такого реформування школи виявилися трохи не підготовленими.

“Приблизно на 20% не можемо забезпечити підручниками в паперовому вигляді учнів 6-7-9 класів там, де вони навчалися раніше російської мовою. Ми замовили підручники українською мовою для старшої школи починаючи з 5 класу до 11 класу ще в минулому році”, – каже Наталя Завойко, директорка школи.

Без українськомовних підручників лише в цій школі навчаються приблизно дві сотні учнів. Варто зазначити, що, зокрема в математиці, неспівставність певних термінів викликає суттєві труднощі для сприйняття навчального матеріалу.

“Математика російською, як вони в інтернеті російською йдуть і завантажуються теж російською”, – розповідає дев’ятикласниця Анастасія Молчанова.

Страждає від відсутності підручників українською мовою і сирієць Камаль.

“Краще, коли є одна мова, краще говорити і вчити. Мені складно, коли і руська, і українська”, – розповідає дев’ятикласник Камаль Ямліха.

Підручників українською немає з алгебри, геометрії, хімії, біології та фізики. Різниця в термінології в цих предметах досить значна.

“Дотична таке нове слово в них, мимобіжні прямі, то в старших класах, а так чисельник, знаменник, дуже схожі терміни, якщо терміни дуже різняться, ми обов’язково записуємо їх”, – каже вчителька математики Олена Мельничук.

Брак підручників у школі намагаються вирішити за допомогою буккросингу, а саме – обмінюються книжками з іншими навчальними закладами. Але не з усіма класами це вдалося.

“Склалася така ситуація, що лише 30% підручників українською мовою отримали на перші класи, але у зв’язку з тим, що є можливість обмінятися, ми взяли участь в обміні і забезпечили перші класи на 100%, залишається маленька проблема з 6 класами”, – говорить Інна Дима, бібліотекарка.

Загалом, в Одесі майже 50 тисяч учнів залишилися без книжок українською.

“Перерозподілити книжки нам немає звідки, адже в кожній школі кожного року збільшується кількість учнів. Дуже чекаємо від Києва поставки підручників”, – наголошує Олена Буйневич, директорка департаменту освіти та науки Одеської міської ради.

В Інституті модернізації змісту освіти, що власне й опікується підручниками, про проблему знають. Кажуть, нестачу книжок у шостих класах Одеси планують владнати за рахунок перерозподілу з Вінницької області, для решти – надрукують нові, однак для цього необхідне рішення уряду.

“Все це буде здійснено в цьому році. Затримка саме в постанові Кабміну, яка мала бути підготовлена в міністерстві, і от її на сьогоднішній день немає”, – повідомляє Олена Дубовик, заступниця директора Інституту модернізації змісту освіти МОН.

“А от на запитання, чому опікуватися нестачею підручників почали лише у вересні 2020 року, якщо школи відправляли замовлення ще торік – фахівці лише знизують плечима. Тим часом одеські школярі і далі вчаться за російськомовними підручниками”, – констатує журналістка.

Як повідомлялося, українська школа в Абу-Дабі поділились досвідом переходу на повне онлайн-навчання.

Схожі публікації

Залишити коментар