Власникам електромобілів в Україні почали видавати зелені номери

Електромобілі в Україні почали позначати “зеленим”. Власникам електрокарів уже видають зелені номерні знаки.

Про це повідомляє «Укравтопром».

Як зазначається, таким чином вказується нульовий рівень викидів машини. На таких номерних знаках уперше в Україні використовують чисту латиницю.

Для таксі з електродвигуном теж розробили спеціальні номери. На жовтому тлі там з’являться буквені позначки – TV, TW, TY та TZ.

Відповідні нововведення були зроблені у зв’язку з тим, що в Україні з 1 січня 2020 року набув чинності закон з новими нормами щодо електромобілів і створення інфраструктури для них. Тепер в Україні штрафуватимуть водіїв бензинових автомобілів за паркування на місцях для електромобілів, які мають доступ до зарядок. 

Також з’явилися спеціальні дорожні знаки: «Для електромобілів», «Крім електромобілів» і «Станція зарядки електромобілів».

У пояснювальній записці до закону зазначається, що Україна сьогодні є одним із лідерів за темпами росту продажів електромобілів.

При цьому, наголошується в документі, інфраструктура — ключовий елемент у розвитку будь-якої галузі чи сектору економіки. Для електромобільної галузі розгалужена мережа зарядної інфраструктури є запорукою комфортного використання електромобілів з можливістю пересуватись не лише в межах населених пунктів, а й здійснювати міжміські подорожі.

“У першому півріччі 2020 року в Україні було поставлено на облік 3516 одиниць автотранспортної техніки, що працює виключно на електротязі”, – повідомляє «Укравтопром».

Однією із проблем, що гальмує розвиток електромобільності в Україні, є неврегульоване питання обладнання місць для паркування та зарядки електромобілів, відсутність відповідних дорожніх знаків. Неодноразово зафіксовані випадки, коли місця, що облаштовані зарядними пристроями, займаються транспортними засобами без електродвигуна. Це створює проблеми для доступу електрокарів до зарядної станції, що часто перешкоджає подальшому руху електромобілів через низьку зарядженість акумулятора і гальмує розвиток інфраструктури.

Окрім відповідних дорожніх знаків також в Україні не врегульоване питання ідентифікації транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Зокрема, такі знаки використовуються в Австрії, Німеччині, Угорщині, Норвегії, Великій Британії, Китаї, Індії, Латвії, провінції Онтаріо в Канаді тощо. Таким чином ухвалення законопроєкту дозволить гармонізувати українське законодавство у сфері маркування транспортних засобів з електричним двигуном до найкращих європейських та світових зразків.

Згідно з опитуванням експертів українського ринку електротранспорту, проведеного дослідницьким агентством IRS Group у травні 2019-го року, 75% експертів вважають наявність спеціальних машиномісць, призначених для паркування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, чинником сталого розвитку ринку.

Раніше ми розповідали про українську версію “Грети Тунберг” – школяр еко-активіст Ярослав Пісоцький переймається проблемою утилізації сміття.

Схожі публікації

Залишити коментар