“Точка нуль” – перший український народний серіал про небачений бік війни

Серіал “Точка нуль” — це зовсім інший, досі небачений бік війни. Усі актори — люди, які воювали в АТО і вирішили показати світу свою історію. У цьому серіалі показані будні українських військових: реальний побут, побратимство та багато сміху, дуже багато сміху, адже що ще може так розрядити атмосферу, як не гумор?

Олександр Матяш, один з режисерів «Точки нуль», розповів про закулісся зйомок, труднощі з фінансуванням та плани авторів серіалу, передає Galinfo.

“Сама ідея зняти серіал про будні українських військових виникла ще на фронті, коли ми служили. Нормальних фільмів про нашу війну нема, якби вони були, то, може, така ідея і не прийшла б нам в голову. Згодом, ми почали шукати можливості, щоб все відзняти”, – каже пан Матяш.

На думку режисера, на жаль, український інформаційний простір доволі слабкий,інформація, яку отримують про нас іноземці, походить, зазвичай, з адаптованих російських каналів, а, як відомо, у росіян дуже потужна пропагандистська система, яка розповідає про ситуацію з війною на Донбасі під їхнім кутом 

Творці серіалу планували зробити інформаційний продукт, з якого можна буде подивитися очима учасників, що ж насправді відбувається. Це перша мета. Друга мета — це виховання підростаючого покоління, підкреслює пан Олександр Матяш:

“Я людина вже досить доросла і коли був малим, то підростав на фільмах, який знімав Радянський Союз про Велику Вітчизняну війну. Тоді я зрозумів наскільки фільми можуть бути потужним інструментом для того, щоб зрощувати патріотизм всередині дітей. В нас зараз такого кіно нема. Хочемо зняти такий продукт, щоб підлітки зростали з розумінням того, що ми українці і ми здатні боронити свою землю”.

Для фінансування зйомок пілотної серії, поділився режисер, автори кінофільму віддали власні кошти: “Нам не знадобилося багато грошей. Довелося витратитися лише на ремонт обладнання, яке ми трохи зіпсували. Також ми заплатили за роботу монтажера і перевезення людей на локації. Вийшло приблизно 1500$. Як для вартості однієї серії — це не багато”.

При цьому пан Матяш зауважив, що звичайно, донатство, з боку глядачів було би не зацйвим:

“Справа в тому, що вартість зйомок однієї серії, ми підрахували, є близько 20 000$. Це з урахуванням того, що все буде зроблено якісно. 20 000$ — це приблизно пів мільйона гривень. Зараз близько 25 000 грн. зібрали. Ми звертаємося до фондів, пишемо гранти, тому що розуміємо, що коштів недостатньо. Задля того, щоб зняти повноцінний серіал нам потрібно 200 000$. Звісно, донати — це лише крапля в морі, але люди допомагають і це справді круто. У нас буде перший український народний серіал”.

Навіть окресливши усі ці цифри, пан режисер переконаний, що навіть якщо не вдастся збібрати достатню кількість грошей, продовження все одно буде зняте: “Якщо ми не назбираємо достатню кількість коштів, значить люди не отримуватимуть зарплату, ми купуватимемо дешеве устаткування та будемо на всьому економити, але ми знімемо його”.

7 вересня вийшла перша частина серіаліті. Планується, що в ньому буде чотири серії, вони вже є відзняті, зараз їх монтують (можливо, буде п’ята). Серіал транслюватиметься поки лише на платформі YouTube , хоча автори зазначають:

“Звичайно, нам хотілося б, щоб серіал показували і по телеканалах, адже є багато людей для яких основним інформаційним джерелом залишається телебачення. Мабуть, на кількох телеканалах він буде, проте не на багатьох”.

В одному з прямих ефірів на Facebook колеги пана Матяша, Мартін Брест та Віктор Сокуренко, заявили про доволі амбітні плани щодо транслювання серіалу на “Netflix”. На думку режисерів, про це значно легше можна буде домовитися, ніж про трансляцію в Україні. Віктор Сокуренко професійно займається телепроектами, наразі у нього є контакти з “Netflix” та іншими великими компаніями, що є провайдерами контенту.

Олександр Матяш вважає: “Netflix” — це канал, який продає якісний контент. На сьогодні, якісного контенту про те, що відбувається в даний час дуже мало, тому воно круто вміщується в ту нішу, яка є не зайнятою поки. Є багато людей, які цікавляться тим, що відбувається в світі саме зараз і ми зможемо забезпечити їм якісний продукт, який показує нашу історію”.

Цей нетиповий для української кіноіндустрії серіал заслуговує на те, щоб його побачив світ.

Підтримати кінотворців можна за допомогою благодійного внеску. Банківські реквізити можна знайти на YouTube каналі “Точка нуль” в описі першої частини серіалу, або на офіційній Facebook-сторінці “Точка Нуль.

Як повідомлялося, мати загиблого Героя Михайла Гончаренка, волонтерка Галина розповіла про свій проєкт «Солдатський привал» у Запоріжжі.

Схожі публікації

Залишити коментар