З життя пішов один із найкращих хокеїстів українського походження канадієць Дейл Хаверчук

від Комарі Альберт

Не стало великого спортсмена, українця, який виховав не одну плеяду талановитих хокеїстів і на грі якого виросло багато шанувальників цього виду спорту.  Легендарний канадський хокеїст і тренер українського походження Дейл Хаверчук помер 18 серпня у віці 57 років після тривалої боротьби з онкозахворюванням.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Sportsnet

Зірка Національної хокейної ліги (НХЛ) Дейл Хаверчук тривалий час був обличчям команди «Вінніпег Джетс», але виступав також за «Корнуолл Роялс» (QMJHL), «Баффало Сейбрс», «Сент-Луїс Блюз», «Філадельфія Флайєрс».

В чемпіонатах НХЛ етнічний українець провів 1188 матчів, у розіграшах Кубка Стенлі — 97 матчів.

У складі національної збірної Канади Дейл Хаверчук був учасником чемпіонатів світу 1982, 1986 і 1989 (28 матчів, 9+13); учасником Кубку Канади 1987 і 1991 (17 матчів, 6+5). У складі молодіжної збірної Канади став учасником чемпіонату світу 1981.

Дейл Хаверчук народився 4 квітня 1963 року в Торонто в родині українських емігрантів. Свою першу пару ковзанів хлопець отримав у два роки, займатися хокеєм почав з чотирьох років. Заговорити про себе Хаверчук змусив, закинувши усі 8 шайб у фіналі кадетського Quebec International Pee-Wee Hockey Tournament, в якому його команда перемогла з рахунком 8:1.

Як нагадали в онлайн-спільноті «Ukrainians in Toronto» в Фейсбуці, Гаверчук був срібним призером чемпіонату світу (1989), бронзовим призером (1982, 1986), володарем Кубка Канади (1987 та 1991), учасником матчу всіх зірок НХЛ (5 разів у різні роки). Він – один із десяти етнічних українців, кого включили до зали слави НХЛ.

Спортсмена не стало в містечку Беррі (штат Онтаріо, Канада).

Пам’ять Хаверчука вшанували хвилиною мовчання напередодні гри Монреаль Канадієнс – Філадельфія Флаєрс…

Як повідомлялося, 16 серпня 2020 року ми втратили Марту Коломиєць – директорку Програми імені Фулбрайта в Україні, ініціаторку і керівнцю багатьох освітніх і культурних проєктів .

Схожі публікації

Залишити коментар